Magánélet vagy karrier?

szerző: Jobline
2012 október 16.

Az emberek döntő többségének fontosabb a baráti kör, mint a szakmai előmenetel. Ha választhatnak, a válaszadók 61 százaléka inkább a privát kapcsolatainak ápolása, semmint a munkahelyi ranglétrán felfelé lépdelés mellett dönt - az Ipsos nemzetközi adatai alapján.

A BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína), a Közép-Keleten és Afrikában „fifti-fifti” ez az arány. Indonéziában és Indiában a legmagasabb a „karrieristák” aránya (előbbiben közel kétharmados) – ők akár az életre szóló barátságukat is feláldozzák, csak hogy befussanak, de például Japánban is az európai szinten van (29 százalék) ugyanez a mutató.

A vizsgált országok közül egyébként egyedül Svédországban (18 százalék) akarnak kevesebben karriert építeni a sírig tartó barátságok helyett, mint Magyarországon (26 százalék). Nálunk úgy látszik, hogy a magánélet fontosabb, mint a munka – vagy egyszerűen túl kicsi a foglalkoztatás ahhoz, hogy elérjük az európai átlagot (28 százalék)?

Létezik egy utolsó kívánság, amit még soha senki sem mondott még a halálos ágyán: „Bárcsak többet dolgoztam volna!” Talán igaza volt Darwinnak, amikor azt állította, hogy egy ember értének legjobb fokmérői a barátai.

karrier  •  felmérés  •  magánélet
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen