Nagy károkat okozhat az éjszakai munka

szerző: Jobline
2012 november 05.

Az éjszaka dolgozó férfiakban csaknem háromszor magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nappali műszakban dolgoznak - derült ki egy friss felmérésből. Ők emellett a bél-, a húgyhólyag- és a tüdődaganatok jelentősen magasabb kockázatának is ki vannak téve.

Korábbi kutatások során csak arra jöttek rá a tudósok, hogy az éjszakai munka és a rák kialakulásának kockázata összefügg, ezek azonban főként az emlőrák gyakoriságának növekedésére összpontosítottak.

A Québeci Egyetem friss kutatása szerint a férfiak esetében is érvényesül ugyanez a hatás. Az éjszakai műszak a szakértők szerint a melatonintermelés elfojtása révén okoz károkat az emberi szervezetben. Az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormont a tobozmirigy termeli az agyban.

Sötétben a melatonin termelődése fokozódik, hogy segítse a mélyalvást. A termelődés általában az éjszaka sötét óráiban tetőzik. A kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai fénybehatás zavart okoz a melatonin termelődésében, ez pedig olyan láncreakciót indít el a szervezetben, amely elősegítheti a daganatok kifejlődését.

Kiderült, hogy az éjszakai műszak közel háromszorosára növelte a prosztatarák, kétszeresére a béldaganat kialakulásának kockázatát. Az éjszakai műszakosokra a tüdőrák 76 százalékkal, a húgyhólyagdaganat 70 százalékkal magasabb kockázata leselkedett. A prosztata-, bél- és húgyhólyagdaganat esetében a kockázat azok esetében mutatkozott a legmagasabbnak, akik legalább tíz éve dolgoztak éjszakai műszakban.

munka  •  betegség  •  éjszakai műszak  •  rák
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen