Íme, ennyi egy pályakezdő bérigénye

szerző: Jobline
2012 november 20.

Igencsak megoszlott a HVG Állásbörze résztvevőinek munkabérigénye egy kutatás alapján. A felmérés négy szektort vizsgált meg, öt tapasztalati szinten. A területek a következőek voltak: mérnöki/műszaki, IT, gazdasági és elsősorban nyelvtudást igénylő állások. Tapasztalat szerint szakmai gyakorlat, pályakezdő, tapasztalatot igénylő, vezetői és senior pozíciók kerültek megkülönböztetésre.

A szakmai gyakorlat olyan pozíció, amelyet jellemzően hallgatói jogviszonnyal rendelkező, vagy frissdiplomás személyek tölthetnek be, akik már elsajátították az adott területhez tartozó elméleti ismereteket, ám munkatapasztalatuk jellemzően még nincs. Pályakezdő kategóriába sorolhatóak azok a frissdiplomások, akik még nem rendelkeznek 1 évnél több munkatapasztalattal. A tapasztalatot igénylő állások jellemzően 1-7 év munkában töltött évet jelölnek, míg a senior szintet az ennél is tapasztaltabb pályázók tölthetik be. A vezetői pozíció nem kifejezetten köthető években mérhető munkatapasztalathoz, illetve az erre vonatkozó követelmények szektoronként és vállalatonként változhatnak.

Szektorok, szintek – fizetési elvárások

Az összesített eredmények alapján a nettó fizetési igények átlaga 179 ezer forint, ám területenként és tapasztalati szintenként is figyelemre méltó különbségeket találhatunk.

Alapvetően minden szektor kapcsán elmondható az, hogy a legalacsonyabb fizetési igénnyel a szakmai gyakorlatot keresők rendelkeznek, míg a legmagasabb bért a vezető és senior szakemberek várják el. Összességében az IT szektorban találhatóak a legmagasabb fizetési igények, ezen belül is a vezető pozíció található a lista élén nettó 392 ezer forintos bérigénnyel. Ezt követi a senior pozícióban elvárt fizetés, ami 379 ezer forint. A legalacsonyabb fizetési igényeket a jó nyelvtudást igénylő és gazdasági szektorokban adták meg szakmai gyakorlati szinten: 147 ezer, illetve 133 ezer forint összegekkel.

A legnagyobb különbségek a tapasztalati szinteket tekintve az IT és gazdasági szektorokban figyelhetők meg. Az IT területen a 2 legmagasabb fizetési igényt több mint 100 ezer forintos ugrással követi 257 ezer forinttal a tapasztalatot igénylő pozíció, majd ismét hasonló csökkenéssel a pályakezdő (166 ezer forint) és a szakmai gyakorlat (151 ezer forint).

A gazdasági terület senior pozíciója a fizetési igények listáján 3. helyen szerepel 345 ezer forinttal, megelőzve ugyanezen terület vezetői pozícióiban elhelyezkedni akaró álláskeresők elvárását (310 ezer forint), ezután viszont nagyobb ugrást láthatunk: a tapasztalatot igénylő pozíciókban 224 ezer forintot várnak el, pályakezdő munka esetében 155 ezret, végül szakmai gyakorlaton 133 ezer forintot kérnének.

A mérnöki/műszaki területen látható a legkisebb eltérés a tapasztalati szintek bérigénye kapcsán. E szektorban a senior és vezető pozícióba jelentkezők fizetési igényeit (326 ezer és 317 ezer forint) 246 ezer forinttal követik a tapasztalatot igénylő állásoké, majd 173 ezer forintos elvárással a pályakezdő munkáké, és végül 154 ezer forintra számítanak a potenciális munkavállalók szakmai gyakorlat vállalása esetén.

Forrás: Jobline

A legkiegyensúlyozottabb megoszlás a jó nyelvtudást igénylő munkák esetében látható. Az elsősorban jó nyelvtudásukkal érvényesülni akaró álláskeresőket alkalmazó SSC (shared service center = szolgáltató központ) szektorban a legmagasabb fizetést igénylő vezető pozíciót keresők (313 ezer forint) bérigényét 306 ezer forinttal követi a senior szakemberek elvárása. A legnagyobb eltérés ez utóbbi és a 216 ezer forintos átlagos elvárással a tapasztalatot igénylő munkakört keresők között látható. Pályakezdőként nettó 163 ezer forintot kérnének a jelentkezők, és szakmai gyakorlatért nettó 147 ezret.

Összességében elmondható az adatok alapján, hogy a legkisebb mértékű emelkedés a pályakezdő és a tapasztalatot igénylő pozíciók között vannak, a legnagyobb ugrások pedig a tapasztalatot igénylő és a vezető szintek között láthatóak.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen