Milyenek a foglalkoztatási várakozások?

szerző: Jobline
2012 november 26.

Mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások javultak novemberben a GKI-Erste konjunktúra-index szerint, összességében viszont még mindig pesszimista a magyar gazdaság kilátásainak a megítélése.

Május óta lényegében változatlan a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az év eleji szerény emelkedést májusban zuhanás, azóta pedig enyhe hullámzás követte.

Az üzleti szférán belül novemberben az ipar kivételével minden ágazat pesszimizmusa enyhült. Októberben fordított volt a helyzet, akkor csak az ipari várakozások javultak. Az építőipari bizalmi index értéke utoljára 2011 közepén volt ilyen "magasan (továbbra is messze az építőipar a legpesszimistább ágazat). Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése azonban nem változott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke idei csúcsára jutott. Jelentősen javult az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése, a készletszintet azonban enyhén növekvőnek érezték a válaszolók. A szolgáltatói szektorban javult az üzletmenet, az elmúlt időszaki és a várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási várakozások minden ágazatban javultak, különösen az építőiparban, és csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése novemberben a korábbi nagy romlás után minden ágazatban érezhetően, a fogyasztók körében kissé kedvezőbb lett. Ez azonban így is nagyon pesszimista, a válaszolók nagyobbik fele még mindig további romlásra számít, miközben a javulásban bízók aránya minimális.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen