Új lehetőségek a fogyatékos emberek foglalkoztatásában

szerző: Jobline
2012 november 28.

Fogyatékos Emberek Foglalkoztatását Fejlesztő Inkubátorház és vállalkozási központ nyílik Budapesten a KézenFogva Alapítvány vezetésével. A projekt átfogó célkitűzése, hogy a fogyatékos emberek értékteremtő munkáját verseny- és piacképessé tegye. Az Inkubátorház nemcsak a közvetlen foglalkoztatásban kíván segíteni, hanem minden olyan tevékenységben, amellyel a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását lehet biztosítani. A projekt legfontosabb hatása, hogy hidat teremt a fogyatékos emberek, az őket ellátó szervezetek és a nyílt munkaerőpiac között, növelve a célcsoport munkaerőpiaci integrációs esélyeit.

A programnyitó sajtótájékoztatón Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a most induló projekt összhangban van azzal, amit az elmúlt egy évben a kormányzat elindított a megváltozott munkaképességű és a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása terén. Elmondta, hogy a kormánynak továbbra is kiemelt szándéka a megváltozott munkaképességűek támogatása és célja a nyílt munkaerőpiacon való foglalkoztatása.

Éppen ezért az egészségkárosodott személyek munkaerőpiacra történő visszavezetése érdekében teljes mértékben átalakult a foglalkoztatási támogatási rendszer. Cél többek között a képzettségüknek és egészségi állapotuknak megfelelő munkavégzés feltételeinek biztosítása, Az új egységes szabályozásban két támogatási forma váltja fel az eddigi bonyolult és sokszor aránytalan, helyenként igazságtalan támogatási rendszert: a tranzit és a tartós támogatott foglalkoztatás. Az erre a célra fordítandó finanszírozás továbbra is rendelkezésre áll.

A fogyatékos emberek 14%-a él Budapesten, létszámuk több mint 80 ezer főt tesz ki. A régióban 28 szociális foglalkoztatást végző, 5 védett műhely és több mint 50 akkreditált foglalkoztató működik. A Kézenfogva Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy a foglalkoztató szervezetek céljai között szerepel a foglalkoztatás fenntartása, minőségi és mennyiségi fejlesztése, a fogyatékos emberek által készített termékek piacképességének növelése. A piacképesség mögött megjelenik a profit, a jövedelmezőség kívánalma, sajnos azonban a védett foglalkoztatásban jelenleg a foglalkoztatási tevékenység nem termel jelentős bevételt a szervezetek számára. A szervezetek szinte teljesen az állami támogatásoktól függnek, nagyon kicsi a pályázati vagy vállalkozó tevékenységből származó bevételük. A foglalkoztatás hatékonyságát nem növeli az a gyakorlat, hogy jelenleg sem a támogatók, sem a szociális foglalkoztatók többsége nem elemzi, tervezi a foglalkoztatási tevékenységet. Többek között ebben kíván segítséget nyújtani a most elinduló Inkubátorház program.

A program keretében egyszerre kínálnak szakmai megoldásokat és fejlesztési javaslatokat a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereknek, a szociális foglalkoztató szervezeteknek és a nyílt munkaerőpiaci munkáltatóknak. Különösen a nyílt munkaerőpiac területén van szükség nagy változásokra, ezért erre a területre gyakorolt hatást kiemelkedően fontosnak tartják a Kézenfogva Alapítvány munkatársai. Kutatások bizonyítják, hogy a fogyatékos emberek foglalkoztatásával javul a munkahelyi légkör, fejlődik a szervezeti kultúra, a befogadó munkahely társadalmi megítélése, reputációja is pozitívabbá válik.

A program keretében többek között 75 fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű embert szeretnénk munkára felkészíteni képzés keretében, továbbá 20 munkahelyen érzékenyítő tréningeket terveznk tartani. Legalább 4 szervezetnél komplex vállalkozás- és szervezetfejlesztésre is készülünk – sorolta a célokat Kogon Zsófia, a program szakmai vezetője.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen