Keresettek a magyar informatikusok külföldön

szerző: Jobline
2012 december 04.

Aranyat érnek a jól képzett, speciális programnyelvekhez is értő informatikusok. Különösen keresettek az SAP-, a C+-, C++-, a JAVA-, az Oracle- és a .Net-programozók, valamint a fejlesztők, szoftvermérnökök, elemzők, designerek és architectek - írja az it-bridge.hu.

Ezenkívül állandóan szükség van hálózati szakemberekre, projektmenedzserekre és üzletfejlesztőkre is. Az elérhető európai bér mértéke szakmai tapasztalattól függ. Viszonyítási alapként egy kezdő Java-fejlesztő Magyarországon 250–300 ezer forintot is tolhat havonta a számlájára - írja az it-bridge.hu.

Közvetlenül az informatikusokat követik a mérnökök. A külföldi gyártócégek folyamatosan igénylik a villamos-, a gépész- és épületgépész mérnökök szakértelmét. Egy BME-kaliberű iskola műszaki diplomája és a magabiztos idegennyelv-tudás elengedhetetlen a határon túl merészkedő ifjú mérnök sikeres elhelyezkedéséhez.

Az álláshirdetési portálok tömve vannak az it-s cégek ajánlataival, szerte a bolygó emberlakta területein. Mint egy megtestesült álom: a jól képzett informatikus találomra rábökhet a térkép bármely pontjára, valószínűleg a világ összes „top-országában” tárt karokkal fogadják.

A lap szerint a külföldi munkavállalás nem azt jelenti, hogy elegendő a szakma nyelvén kiválóan tudni. A jobbak kedvükre válogathatnak az álláslehetőségek közül, ha az angol nyelv művelésében legalább annyira jók, mint a számítástechnikáéban.

Forrás: Stiller Ákos

Hiába ért egy informatikus a programok nyelvén, ha az emberekkel nehezen kommunikál. Idegennyelvű környezetben könnyen kirekesztetté lehet válni egy csoporton belül, ha nem sikerül a beilleszkedés. Ez totális szenvedéssé varázsolhatja a külföldön töltött mindennapokat, az embert mély magányba taszítva. Na persze, a derék magyar informatikus palánták esetében nem fordulhat elő ilyen eshetőség, hiszen remélhetőleg mindannyian komoly energiákat ölnek a nyelvtanulásba.

Egy Bécsben dolgozó magyar informatikai mérnök elmondta, hogy tapasztalatai szerint a magyar cégek jellemzően adóoptimalizálóan viselkednek: bejelentett állásról nem akartak tárgyalni vele. Számlázással, időszakos projektre szóló megbízási szerződésekkel próbálták a saját érdekeiknek megfelelően kezelni a foglalkoztatását.

Ezzel szemben amikor Ausztriába került, azonnal feltűnt neki a precizitás. Már az első munkanapján biztosították neki a fontos munkaeszközöket és információkat, ami mellbevágó újdonságként hatott a magyar fiatalra. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végzett villamosmérnök jelenleg egy osztrák online sportfogadási portálnál dolgozik a rutinjának megfelelő magyarországi fizetés háromszorosáért – 13. és 14. havi juttatással megfejelve.

A teljes írást olvassa el ide kattintva.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen