Ezért kell már mindent írásba foglalni

szerző: Jobline
2012 december 07.

Az új Munka törvénykönyve alapján a munkáltató által rendszeresen nyújtott juttatásokat (pl. cafeteria) akkor is követelhetik a munkavállalók, ha azt nem tartalmazza a belső, írásos szabályzat, ezért fontos, hogy a munkáltató mindent írásba foglaljon, hangsúlyozta Hetényi Kinga, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakjogásza.

„Elmúlt az az idő, amikor lehetett karácsonyra minden évben némi jutalom pénzt adni (13. havi fizetést) és ezt írásban sehol nem rögzíteni, bízva abban, hogy írásos "nyom" nélkül ezt bármikor meg lehet szüntetni. Mostantól igenis erősen ajánlott minden juttatást írásban szabályozni, ezzel is megadni magunknak a védelmet és a munkavállalóknak a tisztánlátás esélyét,”magyarázta a szakember. Ha már leírják, egyúttal tisztázzák is a feltételeket (pontosan ki kaphatja az adott juttatást, milyen feltételek esetén), az érvényességet és határidőt. Így egyértelművé válik, hogy egy adott juttatást a munkáltató például csak az adott évre vállal.

Túlságosan liberális

Alig terjedt el, pedig az új MT már lehetővé teszi a munkakör megosztását, ahol egy munkakört időkorlátok szabása nélkül több munkavállaló is betölthet. Ez a foglalkoztatási forma különösen előnyös az azonos szakmai és családi hátterű munkavállalóknak, például kisgyermekes szülőknek, akik közösen állapodhatnak meg arról, hogyan osztják fel egymás között a munkaidőt. A törvény nem köt ki minimum munkaidőt, azt sem mondja ki, hogy részmunkaidőben kell dolgozni, a munkabér megosztását sem szabályozza. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, az új Mt. kidolgozásában résztvevő szakember ezért úgy véli, a törvény túlságosan liberális ebben a tekintetben, s javasolja, a munkáltató állapodjon meg a munkavállalókkal a konkrét feltételekről.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen