Mik a keresett szakmák Magyarországon?

szerző: Jobline
2012 december 10.

Szakképzett kereskedői, gépkezelői, mérnöki, vendéglátói és számítástechnikai képzettséget igénylő álláshelyeket a legnehezebb betölteni Magyarországon - állapította meg a munkaerőpiaci kereslet és kínálat különbségeit elemző tanulmány.

Magyarországon, Litvániában, Bulgáriában, Belgiumban és Írországban figyelhetők meg a legnagyobb különbségek a munkakeresők szakmája és az elérhető álláshelyeken igényelt képzettség között – állapította meg az Európai Bizottság a pénteken bemutatott tanulmányában. A testület megbízásából a tagállami hatóságok részletes értékelést adtak Brüsszelnek a nemzeti munkaerőpiacok helyzetéről - írja a Bruxinfo.

A dokumentum szerint szakképzett kereskedői, gépkezelői, mérnöki, vendéglátói és számítástechnikai képzettséget igénylő álláshelyeket a legnehezebb betölteni Magyarországon. Legalábbis ezekben a szektorokban jelezte a legtöbb munkáltató, hogy nehéz jó szakképzett munkaerőt találni. Ugyancsak sok betöltetlen sofőri, irodai és pénzügyi-könyvelői álláshely van Magyarországon – derül ki a tanulmányból.

 

Forrás: Stiller Ákos

Az adatok csak arról rendelkeznek, hogy melyek azok a szektorok, ahol a munkáltatók hajlandók lennének munkát biztosítani, de nem találnak megfelelő munkaerőt. Éppen ezért nem kerülhetett be Magyarország esetében a statisztikák közé például az egészségügyi szektor, ahol alapvetően nem a munkaerő-kínálattal van probléma.

A keresleti és kínálati különbségek miatt a 2011-ben a legtöbb betöltött álláshelyet igénylők szakmák listája némiképp eltérően fest: legnagyobb arányban takarítóként, kertgondozóként, szállodai kisegítőként, kőművesként, irodai dolgozóként és szerszámkészítőként tudtak elhelyezkedni Magyarországon.

A tanulmány készítői úgy látják, hogy a következő években gépészmérnök, irodavezetők, kereskedők és pincérek iránt lesz a legnagyobb a kereslet. Ugyancsak dinamikusan bővülhetnek a szabad munkahelyek a könyvelők, a szoftverfejlesztők, a bolti eladók és a szakácsok körében.

Uniós szinten az egészségügyi szektor (orvosok, nővérek), és az információtechnológia lehet a jövőben a legdinamikusabban fejlődő szektor – állapította meg a Bizottság a tanulmányában. De jelentős számú betöltetlen álláshely van jelenleg az Európai Unióban a kereskedelmi és a pénzügyi szférában is. Biológusokból, gyógyszerészekből, és mérnökökből ugyancsak hiány van. Elsősorban ezekre koncentrál az Európai Bizottság is a közelmúltban bejelentett munkaerőpiaci stratégiáiban, és ezek alapján próbálja arra sarkallni a tagállamokat, hogy a szakképzési rendszerüket úgy alakítsák át, hogy jobban megfeleljenek a munkaerőpiaci igényeknek.

Brüsszelben szinte minden foglalkoztatási program bemutatóján hangsúlyozzák, hogy az EU-ban mintegy 20 millió állampolgár van munkanélkül, miközben legalább kétmillió álláshelyet képtelenek betöltetni a munkaadók. Éppen ezt az egyenlőtlenséget szüntetné meg az Európai Unió a foglalkoztatás-központú gazdaságpolitikák ösztönzésével, és különböző uniós programokkal.

Ebben kíván segítséget nyújtani az az ugyancsak pénteken indított internetes portál, amely egyfajta adatbázisként szolgálna az elérhető munkaerő, és az elérhető munkahelyek tekintetében. A szakmai panoráma (EU Skills Panorama) rövid- és hosszútávon mutatná meg a munkaerőpiaci igényeket, emellett a kínálatot, és az ezek közötti különbséget. Brüsszel ezzel ösztönözné egyrészt a munkakeresőket további képzésre, vagy esetleg elköltözésre (a munkavégzés szerinti helyre), másrészt a munkaadókat, hogy adott esetben a kínálatnak megfelelő munkahelyeket teremtsenek.
állás  •  szakma  •  tanulmány  •  hiányszakma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen