Kütyük a munkahelyen: lehetőség és kockázat

szerző: Jobline
2012 december 12.

Korábban az számított nagy szónak, ha valaki céges telefont kapott, ma viszont már egyre többen szeretnék saját, a cégesnél általában okosabb mobiljukkal, táblagépükkel vagy éppen laptopjukkal elérni a vállalati rendszereket – akár otthonról is. Mindez lehetőség és kockázat egyszerre.

Sok vezető érzi úgy, hogy otthon használt eszközeivel sokkal hatékonyabban tudna dolgozni, mint a céges infrastruktúrát igénybe véve. Pedig a hatékony munka mindenki érdeke lenne, hiánya nem csak a cég pénzügyi jelentéseiben mutatkozik meg, hanem a vezető szinten dolgozó alkalmazottakban is feszültséget kelt – mutat rá Rónai Balázs, az Abesse vezérigazgatója. Hozzátette: a Gallup Strenght Finder felmérése szerint éppen a hatékony munkavégzéshez szükséges körülmények hiánya az egyik leggyakoribb felmondási ok a vezetők körében.

A probléma alapja, hogy a magánéletben használt informatikai eszközök és megoldások gyakran sokkal jobbak, mint amit a vállalat nyújtani tud. A cégvezető, de lényegében bármely munkatárs is sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud dolgozni saját megoldásaival - persze csak akkor, ha a cég engedi a használatukat.

Pontosabban akkor is, ha nem. Sok vállalatot ugyanis visszatart ettől a biztonsági kockázat, hogy a céges adatok, a levelezés mind-mind kikerülnek a védett falak közül. Ilyenkor a felhasználói leleményesség és a mobil internet adta lehetőségek együtt teremtenek olyan megoldásokat, ami a cég egészére jelentenek immár rejtett veszélyt.

Forrás: hvg.hu

A megoldás a mobileszköz-menedzsment, ezzel lehetőség van céges házirendeket érvényesíteni a felhasználók saját eszközein. De szükség esetén akár távolról is le lehet törölni az elveszett eszközökről az adatokat, vagy ki lehet kényszeríteni, hogy a telefon csak jelszó begépelése után legyen használható - magyarázza Rónai.

A szakember szerint egészen komoly adatvédelmi beállításokat is létrehozhatunk. Még azt is be lehet állítani, hogy a telefon kamerája a gyár, vagy üzem területén ne működjön, s így ne lehessen vele ipari titkokat elvinni.

munkahely  •  mobil  •  BYOD  •  kütyü
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen