Milyen a veszélyes dolgozó?

szerző: Jobline
2012 december 28.

A problémás dolgozók beazonosítása és helyes menedzselése az egész szervezet szempontjából fontos, hiszen ha sikerül őket beállítani a sorba, az pozitív hatást gyakorol a csapatra, ellenkező esetben viszont viselkedésükkel szétforgácsolhatják a szervezet egységét.

1. Csak általánosságokban beszél
Az antiszociális munkatárs egyik legfontosabb ismérve, hogy nem vállalja fel saját véleményét, az általánosság álcája mögé bújik és saját, kitalált véleményét úgy adja elő, mintha tíz másik ember is azt gondolná. Így nem lehet kitalálni, valójában kitől is származik az információ.

2. Rossz hírekkel foglalkozik, pletykál
Az esetek többségében az ilyen dolgozó tovább adja a rossz híreket, amelyeket rendszeresen ki is színez, vagy ő maga talál ki, emellett sokszor tesz kritikus megjegyzéseket. - Azt viszont ne várjuk tőle, hogy a jó híreket is továbbítsa - mondja Szemere Zsolt. Ezt a típust hívták régebben vészmadárnak vagy pletykafészeknek.

3. Rossz irányba ferdíti a kommunikációt
Könnyen le lehet leplezni az antiszociális dolgozót, ha megkérjük, adjon át egy személyes üzenetet valamelyik munkatársnak, vagy hintsünk csak úgy el egy információt, és várjuk meg, hogyan terjed el a szervezetben - javasolja a szakember.

4. Nem hat rá a "jobbítás, a kezelés"
Az ilyen dolgozónak gyenge a teljesítménye, sokszor követ el hibákat, de a megbeszélések, könyörgések ellenére sem változtat a helyzeten, továbbra sem figyel oda a munkájára. Sőt, előfordul, hogy rosszabbá válik, azért sem teszi meg a kért feladatokat és még több hibát követ el. Megoldás lehet a szigorúbb szankció, vagy az utasítás, bár ez hosszú távon szintén nem vezet eredményre, mivel ezzel csak azt érjük el, hogy ezután csak utasításra fog bármit is végrehajtani.

5. Sok a beteg ember, a baleset a környezetében
Ha korábban jól működött egy csoport, de időközben valami megváltozik és több lesz a betegség, a zűrzavar, elkezdhetünk gyanakodni, hogy ez valakinek a hatására következett be. Mi is történik? Az antiszociális munkatárs hatásának következménye, hogy egyre többen és egyre hosszabb ideig betegszenek meg a környezetében, egyre gyakrabban történik valamilyen kisebb baleset. Szemere Zsolt szerint mindenképpen meg kell keresni azt az embert, aki ilyen negatív hatással tud lenni a csoport életére.

6. Rossz célpontokat választ
Az antiszociális emberek gyávák és félnek, ezért soha nem azzal az emberrel konfrontálódnak, aki erősebb náluk, csak a hátuk mögött mondják el, mit gondolnak róluk. Nem azzal kiabálnak, vagy vitáznak, aki a helyzetet teremtette, inkább a kisebb ellenállás irányába mozdulnak el.

7. Soha nem fejez be semmit
Az ilyen dolgozókra jellemző, hogy munkájukat, egyéb tevékenységüket nem fejezik be, csak halmozzák a feladataikat, amelyeket ha mégis elvégeznek, nincs benne köszönet.

8. Bevallja a bűneit, de nem vállal felelősséget
Ezek az emberek nem éreznek és nem vállalnak felelősséget tetteikért, nem éreznek bűntudatot, ha fájdalmat vagy szenvedést okoznak másoknak.

A Tesk Tanácsadó Kft. összeállítása

dolgozó  •  munkatárs  •  veszély
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen