Meddig és mire lehet jelentkezni? - Információk a felvételiről

szerző: Jobline
2013 január 03.

Nehéz nem hallani manapság a felsőoktatásról: tüntető, egyetemeken akciózó diákok, miniszteri nyilatkozatok követik egymást. A lényeg viszont gyakran elmarad, hogy kik, meddig és mire jelentkezhetnek. A közel százezer diákot érintő továbbtanulással kapcsolatban támpontokat, határidőket és hasznos tippeket olvashatunk az edupress.hu Oktatási Hírügynökség összeállításában.

A középiskolások egyharmada erősen mérlegeli a magán felsőoktatási intézményben való továbbtanulást, mivel annak képzéseihez magasabb anyagi terheket, tandíjat társítanak- olvashatóabban az Országos Középiskolai Kutatásból, melyet az Edutus Főiskola (anno MÜTF és HJF) végzett több, mint 2000 olyan 16-18 év közötti, érettségi előtt álló diák körében, akik felsőoktatási intézményben folytatnák tanulmányaikat. Ez alapján a fiatalok a tandíj előteremtéséhez a hallgatói évek alatti munkavállalást tartják a legjárhatóbb útnak, döntő többségük, 82 százalékuk élne a Főiskola ledolgozható tandíjának lehetőségével.

Forrás: Fazekas István

 A tanulmány szerint mindezek után nem meglepő, hogy a diákok 67 százalékánál befolyásoló tényező a felsőoktatási intézmény képzései, illetve az általa kibocsátott oklevél, munkaerő-piaci értéke, azaz piacképessége. A napokban a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdasági válság első három évében - 2008-ról 2010-re - a munkanélküliség a középfokú végzettséggel nem rendelkezők körében 6,2 százalékkal, míg a diplomások körében csupán 1,8 százalékkal nőtt.

Március 1-ig lehet jelentkezni

Változást jelent az idei évben, hogy eltolódik például a felvételi időszak, immár nem február közepéig, hanem március 1-ig lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra. A felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-éig, idén először elektronikus formában jelenik meg, megtalálható lesz a Felvi.hu honlapon, elérhető lesz a Kormány.hu, valamint az Oktatás.hu honlapokról.

Szakok, melyeken nem lesz államilag támogatott férőhely

A következő szakokon egyáltalán nem indul államilag támogatott képzése a 2013/2014-es tanévben: a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az andragógia, az alkalmazott közgazdaságtan, az emberi erőforrások, a gazdaságelemzés, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a közszolgálati, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az üzleti szakoktató, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, és a jogász képzések.

egyetem  •  főiskola  •  felvételi
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen