Félnek a munkaadók a siketektől

szerző: Jobline
2013 január 14.

Félnek a munkaadók a hallássérültek alkalmazásától. Nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű, hallássérült munkavállalót a munkaadók, inkább kifizetik a rehabilitációs járulékot – írja közleményében a Munka-Kör Alapítvány.

A nagy munkáltató cégek egyszerűen félnek a hallássérültek alkalmazásától – derül ki a Munka-Kör Alapítvány éves felméréséből.

A legtöbb munkaadó elutasítja a siket és nagyothalló munkavállaló alkalmazását. A félelem okai: a munkaadókra ható előítéletek, tartanak a munkahelyi balesetektől, a munkavállaló betegeskedésétől, de leginkább a nem megfelelő szakmai képzettség és a kommunikációs akadály az elutasítás oka.

Az okok megszüntetésére több lépéses projektet indít az Alapítvány. Személyes megkeresés és érzékenyítés útján próbálja feloldani a munkáltatóban kialakult előítéleteket, széles körű tájékoztatást ad a hallássérült munkavállaló alkalmazásának előnyeiről, a foglalkoztatással járó kedvezményekről, legfontosabb feladata 2013-ban is a kommunikációs akadályok lebontása, a hallássérültek jelnyelvi és szakmai képzése.

A hallássérültek tudnak és akarnak is dolgozni, ám ezt a munkáltatók nem ismerik el. Ezért végez a legtöbb hallássérült rangon aluli munkát (árufeltöltés, betanított és szakmunka)

A hallássérültek elhelyezkedését 10 éve segítő szervezet, több mint 3 000 fő nyilvántartott, súlyosan fogyatékos/megváltozott munkaképességű álláskeresővel tartja a kapcsolatot. 2011-ben 2012-ben az Alapítvány helyezte el a nyílt munkaerő-piacon a legtöbb hallássérültet.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen