Így diszkriminál a főnök

szerző: Jobline
2013 január 24.

Egy friss kutatás szerint a főnökök természetüknél fogva rasszisták - írja a Telegraph.

A kutatáshoz egy kitalált egyetemi állás felvételi eljárásához fehér bőrű résztvevőket kértek fel menedzsernek, akik a teszt során legnagyobb százalékban a fehér jelentkezőket részesítették előnyben - írja a Telegraph.

Kiderült, hogy a hasonló minőségű önéletrajzok közül a nem fehér menedzserek is többségben a nem fehér jelentkezőket pártolták. A lap hozzáteszi, az arány alacsonyabb volt, mint a fehérek esetében. A kutatók ezt aggasztónak találták, hiszen ez az eljárás rendkívül megnehezítheti a különböző etnikai származású dolgozók elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

Geoffrey Beattie professzor, a Manchester Egyetem pszichológia szakának korábbi vezetője a kutatásban 96 résztvevőnek mutatott meg négy gyakorlatilag megegyező fényképes önéletrajzot és megkérte őket, hogy szűkítsék le a listát kettőre. A jelöltek közül ketten fehérek, ketten más bőrszínűek voltak. A fehér "menedzserek" 60 százaléka a fehér jelöltekre szavazott és csupán 6,3 százalékuk választotta a másik kettőt jelöltet. A nem fehér bőrű résztvevők közül 4,2 százalék szavazott a két fehér bőrű jelöltre és 25 százalékuk választotta a nem fehérbőrű jelölteket.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen