Hogy spórolhat az szja-n?

szerző: Jobline
2013 január 25.

Egy ügyes trükkel könnyen kikerülhető a munkabérteher egy részének kifizetése. A megoldás: egy adómentes utalvány, amelyet a kibocsátó kiad, majd vissza is von - írja a Napi Gazdaság.

Az innováció hívta életre a rezsi utalványt, amellyel a Sodexo vélt egy piaci rést felfedezni. Ennek lényege, hogy 51 százalék adó mellett ilyen utalvánnyal fizethetők lesznek a közüzemi számlák - azért ez nem lesz egyszerű első körben.

Az internettámogatás bevezetésekor kritikaként fogalmazódott meg, hogy hátrányba kerül az, akinek nincs otthon számítógépe, így az szja törvénybe bekerült, hogy a munkáltató adhat kedvezményesen számítógépet akár használatra, akár úgy, hogy a munkáltató támogatja egy gép megvásárlását. A javaslat nem volt kellően végig gondolt, a juttatás adómentes volt - és maradt - emellett értékhatárt sem rendeltek hozzá. Ebből is gyártottak utalványt, de nem volt jellemző minden forgalmazóra.

Az ügylet lényege az, hogy az utalványforgalmazó nemcsak a munkáltatóval köt megállapodást, hanem a munkavállalóval is. A munkáltatónak adott jutalék mellett átadja az utalványt, majd a munkavállalótól ezt szinte azonnal vissza is veszi - névértéken vagy közel névértéken.

A munkaadó tetszőleges összeget tud adómentesen kifizetni a munkavállalójának, hiszen az utalvány mentes az adó alól és korlátlanul adható. Mindössze a jutalékot kell megfizetnie, ami összehasonlíthatatlanul kisebb teher, mint akár egy kedvezményes adózású juttatás.

A trükk papíron teljesen szabályos, egy kiskapu a rendszerben, ugyanakkor etikai kérdéseket természetesen felvet.

További részletek a Napi Gazdaság írásában.

cafeteria  •  szja  •  spórolás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen