Kapósak most a mérnökök a munkaerőpiacon

szerző: Jobline
2013 január 30.

A műszaki és a természettudományos végzettségű diplomásokat a hazai munkaerőpiac gyorsan felszippantja Baja Sándor, a Randstad Magyarország ügyvezető igazgatója szerint - írja a Metropol.

– A legnagyobb igény a gépész, a villamos- és a mechatronikai mérnökök iránt mutatkozik, mert ezek a végzettségek kapcsolódnak leginkább az autóiparhoz. Azonban álláslehetőség nemcsak az autógyáraknál van, hanem a hazai beszállítóiknál is – emelte ki Baja Sándor a Metropolnak.

Emellett az IT-szakemberek is viszonylag gyorsan találnak munkát, hiszen az infokommunikációs szektor is folyamatosan fejlődik, mert több külföldi szoftvercég is Magyarországra hozta a fejlesztőbázisát, illetve az exportorientált magyar szoftvercégek is gyorsan fejlődnek.

Hozzátette: a gyakorlatban sokszor tapasztalják, hogy a fiatal mérnökök kevésbé mobilisak, és nem szívesen költöznek a fővárosból a vidéki gyártóbázis közelébe.

– Sokszor gondot okoz, hogy hiába vonzó a pozíció, a frissen végzett mérnökök számára gondot jelenthet, ha a munkavégzés helye például Hatvan, Kecskemét, Győr vagy éppen Tatabánya – magyarázta Baja.

A kezdő fizetések tekintetében elég nagy a szórás, de általánosságban a bérek bruttó 300-350 ezer forint körül mozognak. Ha a kezdő mérnök az angol és/vagy a német mellett egy különleges nyelvet is beszél, akkor a fizetése ennél jóval több is lehet.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen