Íme a legjobb álláskeresési stratégiák 2013-ra

szerző: Jobline
2013 január 31.

A jobs.aol.com összegyűjtött 8 tippet arra, hogyan és miért kellenes változtatni az álláskeresési stratégiáján, ha eddig nem járt sikerrel.

Szűkítse a keresést

Nem érdemes önéletrajzok százait szétszórni, inkább fókuszáljon első körben a legmegnyerőbb 4-5 vállalatra, ahol tényleg szívesen dolgozna, és van olyan pozíció, ami illik az ön profiljához. Így sokkal jobban testre is szabhatja az önéletrajzát és a motivációs levelét, amitől könnyebben kiemelkedhet a többi olyan pályázó közül, akik csak egyfajta sablont küldenek el. Érdemes akkor is beadni a jelentkezését, ha éppen nem hirdettek meg üres álláshelyet, hiszen ki tudja, kinek akad meg a szeme a pályázatán. Az is könnyen előfordulhat, hogy nem azonnal, hanem 1-2 hónappal később hívják fel.

Pozitív hozzállás

Mindenképp változtasson a hozzállásán! A lehető legrosszabb dolog, ha görcsösen és kétségbeesetten próbál munkát találni, ez ugyanis károsan hathat a hatékonyságára. Helyette a pozitív gondolatokkal töltse fel magát álláskeresés közben: igenis, szeretne munkát találni, és olyan állást keres, amihez tényleg kedve van, nem csak olyat, ami épp szembe jön, de nem tetszik önnek.

Forrás: Flickr.com

Mondjon keveset

Ha hosszan beszél magáról, beképzeltnek vagy kétségbeesettnek tűnhet. Tanulja meg röviden (is) bemutatni magát. Akit érdekel, úgyis vissza fog kérdezni, és kíváncsi lesz a részletekre, ezen felül könnyen tűnhet felesleges traktálásnak a többi.

Szélesítse a kapcsolati hálóját

Ha eddig csak a családtagok és a szűk baráti köre tudta, hogy állást keres, változtasson a stratégiát. Nincs abban szégyen, ha a munkakeresés szóba kerül a fodrásznál, vagy a kisboltban. Nyugodtan megkeresheti a volt munkatársait is. Minél több jószándékú ismerőshöz eljut az álláskeresési szándéka, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy belefut egy megfelelő ajánlatba.

Legyen személyes a keresés

Ne csak internetben gondolkodjon: szakítson időt a személyes találkozókra, beszélgetésre, kávézásokra, hiszen semmi sem tudja helyettesíteni az emberi kapcsolatokat. Keressen olyan embereket az ismerettségi körében, akiktől úgy érzi, kaphat jó karriertippeket, vagy akinek rengeteg ismerőse van a szakmában, és találkozzon vele személyesen. Sosem tudni, mi sülhet ki egy kellemes beszélgetésből.

Aktualizálja online profiljait

Legyen fent a LinkedIn-en, és gondozza a Facebook-profilját is. Legyen egy megfelelő fotója, illetve frissítse a végzettségeit, tapasztalatait.

Fordítson időt a kísérőlevélre

Ha jelentkezik egy állásra, ne felejtsen el kísérőlevelet írni hozzá. Fejtse ki, miért jelentkezik az adott állásra, miért érzi, hogy önre van szabva a hirdetés és miért lenne alkalmas a munkavégzésre.

Gyakorlás

Gyakorolja egyrészt a bemutatkozást, akár több változatban is. Legyen egy rövid, közepes, valamint egy hosszabb, kifejtős verziója. Bizonyos kérdésekre is begyakorolhatja a választ, például ha megkérdezik, miért volt sokáig inaktív a munkaerőpiacon, ne csak hebegjen-habogjon.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen