Juttatás, távmunka - így teszik vonzóvá a munkahelyeket

szerző: Bakos Dalma
2013 január 31. Szóljon hozzá

Rugalmas, otthoni munkavégzés, ingyenes szállás, juttatások - ezek csak néhányak azokból a lehetőségekből, amiket több munkáltató is biztosít a családos alkalmazottaknak. Utánanéztünk, milyen is egy igazi, családbarát munkahely.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága 2011-től megújult formában hirdette meg a Családbarát Munkahely Pályázatot. A pályázat 2000 óta létezik, de jelentősége és rangja az elmúlt évek során jelentősen megkopott az Emmi szerint.

A 2011-től újragondolt tartalommal, anyagi ösztönzők beépítésével, valamint a legjobb gyakorlatok összegyűjtése és bemutatása érdekében meghirdetett Családbarát Munkahely Pályázat mottója: „Boldog ember az, aki örömmel indul munkába, s még boldogabb az, aki örömmel indul haza is onnan!”

Forrás: Túry Gergely

Az államtitkárság a cím odaítélésével elismerését fejezi ki azon kis, közép – és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek tevékenysége iránt, melyek családbarát módon működnek, törekszenek a munka és a családi illetve magánélet összehangolását elősegítő intézkedések, gyakorlatok és politikák bevezetésére és fenntartására. A díj az erkölcsi elismerés és a pénzjutalom mellett jelentős kommunikációs, PR és CSR értékkel is bír, hiszen hozzájárul a vállalatok és a szervezetek pozitív munkáltatói képéhez, a munkáltatói márkaépítéshez, valamint a munkavállalók és a befektetők előtti vonzóvá tételéhez.

Mik a szempontok?

Az Emmi tájékoztatása szerint a pályázatok során több kritériumot is megvizsgáltak. Többek között olyanokat, hogy hogyan alakul a nők aránya a hierarchiában, vannak-e részmunkaidősök a vállalatnál, vagy hogy dolgoznak-e náluk nagycsaládosok. További szempont volt a rugalmas, atipikus munkavégzés lehetősége, a képzési lehetőségek, a férfi dolgozók szülői szerepének megerősítése és a gyermekek napközbeni felügyelete is.

Az idei díjazottak között volt többek között a Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Tata önkormányzata, és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is (NMH). Őket kérdeztük, milyen családbarát intézkedések várhatóak a jövőben, és mivel tették eddig vonzóbbá a munkakörnyezetet.

Íme a jó példák

Dr. Füzesi Viktor bv. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka lapunknak elmondta, hogy mivel a személyi állomány fokozott stresszhelyzetnek van kitéve a mindennapi munkavégzés során, kiemelt fontosságúnak tartják a stabil családi hátteret, ez ugyanis elengedhetetlen a mindennapi helytálláshoz. „A kiegyensúlyozott családi kapcsolatok hozzájárulnak a jó színvonalú munkavégzéshez” – fogalmazott. Az intézet a Családbarát munkahely pályázattal nyert egymillió forintból többek között színházlátogatást tesz majd lehetővé a hivatásos állomány dolgozóinak és családtagjainak, valamint ingyenes szállást biztosítanak majd a családi kikapcsolódáshoz.

Forrás: Müller Judit

A parancsnok elmondta, hogy a pályázattól függetlenül mind a munkaszervezésben, mind szociális terén igyekeznek segíteni a kollégáknak. Hozzátette, hogy évi több alkalommal is szerveznek különböző, közös családi programokat, például gyermeknapokat és mikulásünnepségeket, ahol az állomány tagjai a családjukkal együtt ki tudnak kapcsolódni egy délután, vagy egy teljes nap erejéig.

Konditerem, otthoni munka

Tata önkormányzata három fontos pontot határozott meg, hogy közelebb kerüljenek a családbarát munkahellyé váláshoz. Hunyáné Izsáki Zsuzsanna kommunikációs referens elmondta, hogy játszószobát alakítanának ki, amelyet a dolgozók és a hivatalba gyermekkel érkező állampolgárok is használhatnának az ügyintézés ideje alatt. Itt egy szakképzett pedagógus vigyáz majd a tíz év alatti gyermekekre heti két délután, kisebb foglalkozásokkal egybekötve.

A másik része a projektnek, hogy lehetőséget teremtenek az otthoni munkavégzésre gyermekes, illetve az idős szülőket gondozó munkavállalóknál. Ügyfélfogadási időn kívül a munkavállaló laptop segítségével és mobilinternet használatával a napi munkavégzést a saját otthonában, illetve az idős, beteg szülők gondozása közben is el tudja látni.

Forrás: Túry Gergely

A harmadik elem az egészséges életmóddal függ össze: konditermet alakítanak ki a dolgozók részére a hivatal egyik helyiségében, zuhanyzóval együtt. Így például a kerékpárral érkező munkavállalók felfrissülése is biztosított lesz.  A kommunikációs referens hozzátette, a családbarát légkört eddig közösségi rendezvényekkel és egyéb, munkavállalóknak juttatott kedvezményekkel biztosították.

Babazászló és játszószoba

Hamarosan játszó- és baba-mama szobát alakít ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) azért, hogyha a családos kollégáknak valamilyen okból kifolyólag be kell vinniük gyermeküket a munkahelyükre, legyen hol eltölteni az időt a kicsiknek – közölte az NMH lapunk érdeklődésére.  Hozzátették, hogy a pályázattól függetlenül pénzbeli támogatásként szerepel a gyermekszületési segély és az iskolakezdési támogatás (cafeteriaként). Ezen kívül az NMH lehetőséget biztosít a távmunkában, illetve részmunkaidőben történő foglalkoztatásra. A fizetés nélküli szabadságon lévő kollégákkal folyamatos a kapcsolattartás, ezzel is segítve a munkába való visszatérésüket.

Megtudtuk, hogy az NMH az érdekképviseleti szervezetekkel együtt évente esélyegyenlőségi tervet készít, amelynek egyik fő célkitűzése a család-barát munkahely kialakítása. Ennek keretében havi 3 óra munkaidő-kedvezményt biztosít a kisgyermekes szülőknek, a fiataloknak pedig i szakmai gyakorlatot és diplomamunka konzultáció lehetőségét is ad. „A gyermekes dolgozók munkaidő beosztásánál és az rendes évi szabadság kiadásánál figyelembe vesszük a gyermekgondozási és oktatási intézmények nyitva tartását és az évszakonkénti szüneteit is” – fogalmaztak.

A családalapító szülők esetében pedig szokatlan gesztussal emlékeznek meg a gyerek születéséről: minden alkalommal egy hétre „babazászlót” tűznek az épületre.

Kapcsolódó anyagok:

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)