Hogyan találhat egyszerűen munkát?

szerző: Jobline
2013 február 01.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a megkérdezettek 38 százaléka úgy véli, az a sikeres életút, ha valaki megtalálja a helyét a munkában. Az eredményes életpályát 34 százalék a magas fizetéssel, 26 százalék pedig a magas presztízsű, mások által elismert munkával azonosítja.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kiemelte: nem mindegy, hogy ha egy állásinterjún valaki elbukik, azt kudarcnak vagy sikertelenségnek éli meg. Ha valakinek nem válaszolnak egy emailre, nem veszik fel egy állásra, ez a mindennapi élet része lehet, és fontos, hogy ezt sikertelenségként élje meg az ember, tudatosítsa magában, hogy ő mindent megtett, de ezúttal nem őt választották, s legyen eltökéltsége újra megpróbálni. Az álláskeresők többsége azonban mindezt kudarcként éli meg, saját magát értékeli le, és később sem tudja mozgósítani az erőforrásait. Mindezek hátterében a gyenge önértékelés áll, az emberek többsége saját magában nem hisz.

A pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy egy állásinterjúra különösen a szorongó, izguló személyiségeknek célszerű előre felkészülniük, hogy a legjobbat tudják magukból kihozni. Akár otthon a tükör előtt is elpróbálhatják, hogy mit szeretnének elmondani, leírhatják maguknak, hogy mik az erősségeik, mert ez kicsit magabiztosabbá teheti őket.

Bertus Barna, a Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója elmondta, őket mint fejvadász céget jellemzően az álláshirdető cégek bízzák meg, és leggyakrabban tapasztalt munkaerőt keresnek a segítségükkel olyan hiányszakmákra mint a hegesztő, a lakatos, a villanyszerelő, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül a mérnökök, pénzügyi szakemberek. Bertus Barna elmondta, a Job-Center karriertanácsadást is végez, amelyen az állásinterjúra is felkészítik a jelentkezőket. Azt szokta tanácsolni a résztvevőknek, hogy úgy induljanak el egy interjúra, mintha annak nem lenne tétje. Tapasztalata szerint ugyanis, ha több sikertelen interjú után a jelentkező a tökéletest próbálja mutatni, akkor természetellenesen viselkedik, és egy rutinos interjúztató számára ez azonnal kiderül.

A szakpszichológus megerősítette, a sorozatos negatív élmények előhozhatják a kudarc élményét, s egy idő után elhisszük magunkról, hogy semmit nem vagyunk képesek elérni. Makai Gábor azt is hozzátette: az ma már kevés, hogy naponta elküldjük az emaileket, ennél több aktivitásra van szükség. Bertus Barna azzal egészítette ki, hogy ő arra ösztönözné a munkát keresőket, hogy több csatornát használjanak az álláskeresésnél, ne elégedjenek meg azzal, hogy néhány hirdetésre alkalmasnak érzik magukat, és azokra elküldik a pályázatukat. Nyissanak kifelé, kérdezzék meg a szomszédokat, vigyenek be önéletrajzot a helyi vállalkozásokhoz, a közösségi oldalakon terjesszék, hogy munkát keresnek, mert lehet, hogy épp az ismerősei munkahelyén van szabad állás, amit még meg sem hirdettek.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen