Mit rontanak el a pályakezdők az állásinterjún?

szerző: Jobline
2013 február 04.

Cél nélkül érkezik állásinterjúra a pályakezdők többsége - véli a Wanhua-BorsodChem Zrt. a Világgazdaság szerint

A műszaki területekre egyre több pályakezdő frissdiplomás kerülhet a felsőoktatási keretszámok átalakításának hatására. Igaz, a változtatás eredményei csak a következő 2-3 évben látszanak majd igazán a gazdálkodó szervezeteknél - írja a Világgazdaság. Az intézkedésnek van azonban negatív hatása is: a mesterképzésben részt vevő hallgatók kötelező szakmai gyakorlatát az állam anyagilag nem támogatja, így e feladat a cégekre hárul.

A lap írása szerint a Wanhua-BorsodChem-hez szakmai gyakorlatra érkezett hallgatók idegen nyelven főként írott és hallott szövegértési, valamint szövegalkotási feladatokban jeleskednek. A nyelv szóbeli, esetenként szakmai kérdésekben történő helyes használatát viszont még fejleszteniük kell ahhoz, hogy multinacionális környezetben meg tudják állni a helyüket.

A legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy a pályakezdő fiatalok többsége konkrét életcél nélkül érkezik egy-egy állásinterjúra. Sok esetben a saját szakmájuk által kínált lehetőségekkel sincsenek tisztában – mondták el a cégnél a Világgazdaság kérdésére.

Forrás: Túry Gergely
Általában nagyon kevesen ismerik a munkaerő-piaci körülményeket és követelményeket, mint például a regionális fizetési és juttatási viszonyokat, a juttatási támogatási lehetőségeket, vagy azt, hogy milyenek a munkanélküliségi arányok, melyek a hiányszakmák, milyen a pályakezdők munkaerő-piaci helyzete. Pedig számos egyetemi állásbörze vagy szakmai fórum kínál különböző programokat ezzel kapcsolatban – tették hozzá. A cég szerint is a gazdálkodó szervezetek feladata, hogy különböző integrációs programokkal segítsék a fiatalok beilleszkedését az adott munkahelyi kultúrába.

karrier  •  állásinterjú  •  pályakezdő  •  álláskereső  •  életpálya  •  cél
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen