Megtartják a dolgozók a céges adatokat

szerző: Jobline
2013 február 11.

Érdekes felmérést készített a közelmúltban az amerikai Ponemon Institute. 3300 magánszemélyt kérdeztek meg arról, hogyan kezelik a bizalmas vállalati adatokat - írja a bitport.hu.

A Symantec megbízásából készült anyag megállapítja, hogy az alkalmazottak tárolnak maguknál bizalmas üzleti információkat, amiket mondjuk egy váratlan elbocsátáskor bosszúból átvisznek az új cégükhöz. Azok többsége is, aki saját jószántából hagyja el régi cégét, nem tartja lopásnak, ha a nála tárolt adatokat új munkahelyén is hasznosítja valamilyen módon - írja a bitport.hu.

A felmérés egyik érdekes eredménye, hogy az alkalmazottak egy jelentős része úgy véli, a szellemi tulajdon - legyen az szoftver, alkalmazás, cégnek készült tanulmány stb. - valódi birtokosa az azt készítő alkalmazott, nem pedig az őt alkalmazó cég.


A jelenségre a szakértők szerint oda kell figyelnie a vállalatoknak. A cégen belüli továbbképzéseken fel kell hívni az alkalmazottak figyelmét arra, hogy a szellemi tulajdon eltulajdonítása is lopás, ami büntetőjogi következményeket vonhat maga után.

dolgozó  •  cég  •  adat
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen