Mitől függ, mennyit keres egy ügyvéd?

szerző: Jobline
2013 február 12.

Tapasztalat, gyakorlat, egyetemi átlag - ezeken is múlhat, mennyit keres valaki ügyvédként. A TopTierLawyers.com jogászkarrier-portál elemzését az Ügyvéd Világ magazin jelentette meg.

Nincs bevált módszer arra, hogyan lehet bekerülni a nagyobb ügyvédi irodákhoz, de a leggyakoribb két szempont az egyetemi évekhez köthető. Eszerint előny, ha a pályázó felsőkategóriás jogi képzésben vett részt - az Ügyvéd Világ magazin szerint ezek az ELTE, a szegedi, illetve a Pázmány jogi képzései. Jó pont lehet, ha a diplomás az adott évben végzetteken belül bekerül a top 10 százalékos besorolásba, például Summa Cum Laude vagy Magna Cum Laude minősítésű diplomával.

A lap figyelmeztet arra, hogy bár kiváló teljesítmény csoportelsőként diplomázni, de ahhoz, hogy egy iroda felfigyeljen az ügyvédre, elengedhetetlen a klientúra felépítésének és megtartásának képessége, ami kitűnő alkupozíciót jelent például a fizetésemelés tárgyalásánál.

Vannak azonban olyanok, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy másoknak dolgozzanak. Az első pár év nehézségei után az egyéni ügyvédek általában pénzügyileg elégedettebbek, mint a másoknak dolgozó ügyvédek. Az egyéni ügyvédekről azt kell tudni, hogy az ő fizetésük sosem mozog keretek között: minél jobban ápolják üzletüket, annál inkább kifizetődik a törődés hosszú távon. A saját magukat fejlesztő ügyvédeknek ráadásul több idejük van a kutatásra és a publikálásra, mint a közepes és nagyobb irodáknál dolgozó társaiknak.

Rájuk most kevésbé van szükség

Mivel a lakástulajdonosoknak egyre nagyobb gondot jelent az ingatlan fenntartása, így csökken az adásvételek száma. Ezzel ellenben több a csődeljárás, illetve a válóper is. Mindezeknek a dolgoknak egyenes következménye, hogy most csökken a kereslet az ingatlanjogászok iránt.

Trendek

És hogy mitől függ az ügyvédek fizetése? A TopTierLawyers.com az alábbi szempontokat gyűjtötte össze:

Iroda mérete és elhelyezkedése
Tapasztalat (években)
Munkáltató típusa (közszféra, magánszektor)
Gyakorlati terület
Ügyfélkapcsolatok kiépítése és fenntarthatósága
Elvárt számlázható munkaórák száma
Utazási követelmények
Iskola besorolása, tanulmányi átlag
Posztgraduális képzés
Nyelvtudás
Külföldön szerzett releváns jogi tapasztalat

fizetés  •  egyetem  •  ügyvéd
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen