"Egy jó mérnöknek nem kell aggódnia"

szerző: Jobline
2013 február 14.

Sok szülő dilemmája, vajon milyen pályára küldje tovább gyermekét, milyen szakmát tanuljon, melyik lesz a legjobban fizető állás, de egyáltalán mire is lesz igény 5-10 év múlva?

"Egy jó mérnöknek nem kell miért aggódnia"- nyilatkozta Egyed Ildikó, az Aurum-Recruitment munkaerő-közvetítő cég üzletági vezetője. A szakember által lapunkhoz eljuttatott sajtóanyagból kiderül, hogy nem csak az idei, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a mérnökökért folyamatos a harc a munkáltatói piacon. Több multinacionális és hazai vállalat is küzd azzal a problémával, hogy nem, vagy csak hosszas várakozás után talál magának ideális szakembert, sőt az is elég gyakran megesik, hogy csak kompromisszumok árán jön létre munkaviszony a két fél közt.

Mit tegyenek a cégek?

Egy álláshirdetés közzététele, egy állásbörzén való megjelenés már nem elég. Sokszor szó szerint úgy kell „elvadászni” a konkurencia vagy környező más vállalatok alkalmazottait, ami nem kis költséggel jár. Jó módszer lehet az is - amire már több helyen van példa az országban - hogy a cég szoros kapcsolatot ápol hazai felsőoktatási intézményekkel, akár saját tanszékkel is rendelkezik, vagy céges oktatókat dedikál, esetleg más módon támogatja az iskolát, cserébe viszont közvetlen kapcsolatba kerülhet a jövő szakembereivel.

Forrás: Stiller Ákos
De nem mindig elég a pályakezdő, nem ritka, hogy 5-8 éves tapasztalattal, többféle területen, speciális tudással rendelkező mérnökre van szükség. Ezt nehezíti még az is, hogy egy-egy régión belül kicsi a mozgástér, így más megyékből kell idevonzani a leendő kollégákat. Két dolog kell ehhez: magas fizetés és/vagy szakmai karrierlehetőség – állítja Egyed Ildikó. Ahogy, a mondás is tartja: „a minőségnek ára van”, egy jó mérnöknek nem különben. Mindkét fél pontosan tisztában van azzal, hogy mennyit ér a jó munkaerő, a mérnökök pedig bátran, sokszor gátlástalanul kimondják azt a bérigényt, amiért hagyják magukat elcsábítani, a munkáltatók pedig sokszor kénytelenek alkuba bocsátkozni, ha valóban szükségük van a szakemberre.

És hogy mennyire aktívak és elcsábíthatóak a már alkalmazásban álló mérnökök? "Száz, állásajánlattal megkeresett jelöltből, csupán tíz mondja azt átlagosan, hogy érdekli az ajánlatunk, ez a szám közvetlen a válság után 60 volt" – mondta a szakember.

munka  •  mérnök  •  egyetem
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen