Mikor kell munkahelyet váltani?

szerző: Jobline
2013 február 20.

Hiába bizonytalan a munkakörnyezet, a legtöbb dolgozó mégis arra vágyik, hogy tisztán lássa a lehetőségeit, amik megyezzennek a karriercéljaival. Ez az ideális eset, ilyenkor nincs is semmi gond, ellenkező esetben viszont érdemes elgondolkozni a váltáson - foglalja össze a Forbes magazin.

Vannak bizonyos apró jelek, amiket, ha tapasztal, érdemes váltania azért, hogy elkerülje a kiégést - írja a Forbes magazin.

Nincsenek célok, lelkesedés

A Forbes egy kapcsolathoz hasonlítja a karriert: mindkettőnél intő jel arra, hogy vége van, ha hiányzik a kellő lelkesedés, szenvedély. Ha reggelente nehezen ébred fel, és a munkahelyének a gondolatától is elkeseredik, akkor itt az ideje, hogy alaposabban is szétnézzen a munkaerőpiacon.

A szerző a saját tapasztalatait is elmeséli. Eszerint még régebben felajánlottak neki egy állást, sok pénzért, a cikkíró azonban élvezte és szerette az éppen aktuális munkáját, ezért visszautasította az ajánlatot. A döntés végül jónak bizonyult, hiszen 5 év alatt megtöbbszörözte a fizetését, ráadásul megmaradt azon a szakterületen belül, amiért a kezdetektől fogva rajongott.

Forrás: sxc.hu
Nem becsülik a tehetséget

A tehetség alábecsülése erősen demotiváló a dolgozónak. Ha ez nincs konkrétan kimondva, abból is érezheti ezt, hogy a főnöke rendre érezteti a bizalmatlanságát ön felé, ráadásul nem támogatja azt sem, hogy előbbre léphessen a ranglétrán.

Akadályozzák a szakmai fejlődést

Megrekedt a karrierjében? Igen, hogyha azt érzi, unatkozik, és elégedetlen nap közben. Akarjon fejlődni, újabb kihívásokat keresni. A Forbes felhívja a figyelmet arra is, hogyha a dolgozó nem motivált a fejlődésben, akkor a munkáltatója sem fog bele erőt és energiát fektetni.

Megbízhatatlan a munkahelyi kultúra

Nehéz úgy dolgozni, ha a menedzserek, a vezetőség nem végeznek tényleges munkát, csak "fentről" dirigálnak. Egy ilyen környezetben nagy az esélye annak, hogy a korrupció begyűrűzik a vezetésbe, ami rossz hatással lesz a dolgozókra, a vállalaton belüli előrelépési lehetőségekre.

Ráadásul ha a főnök olyan karriercélokkal hiteget, ami teljesen megalapozatlan, valószínűleg kételkedni kezd a munkavállaló a vezetői képességekben, és felmerül majd a kérdés, érdemes-e egy ilyen embernek dolgozni.

Kevés pénz

Az alulfizetettség érzése a megbecsülés hiányával függ össze. A juttatásnak több formája van: fizetés, bónusz, prémium, stb. Legyen tisztában az igényeivel, az elvárásaival. Amennyiben ezek a vágyak nagyon távol állnak a valóságtól, beszéljen a főnökével. Ha esély sincs arra, hogy annyi juttatást kaphat, amennyit megérdemelne, érdemes váltania.

Problémák a személyes márka menedzselésével

Ha a munkáltató gátolja abban, hogy saját magát adja a munkahelyen, akkor lehetetlenné válik, hogy a dolgozó képességeinek maximumán teljesíthessen a munkahelyen. Ha a munkaadója miatt személyiségi krízishelyzetbe kerülne, az már önmagában elegendő ok a karrierváltásra.

karrier  •  munkahely
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen