Mit szeretnének a dolgozók?

szerző: Jobline
2013 február 26.

Magas fizetés, laza munka, kedves főnök, kötetlen munkaidő. Ezek mind-mind szerepelnek egy átlag munkavállaló kívánságlistáján, amikor megkérdezzük, milyen dolgokra vágyna az új vagy jelenlegi munkahelyén.

De mi a helyzet az extrákkal, az olyan igényekkel, amiket egy átlag munkaadó nem vagy csak igen csekély mértékben tud kielégíteni? Az AurumRecruitment készített egy felmérést a nálunk munkát keresők - jellemzően már a Maslow piramis csúcsán lévő, multi környezethez szokottak - körében és arra kérték őket, írjanak le olyan igényeket, amiről úgy érzik, az ő közérzetüket jobbá tenné, de nagy valószínűséggel a munkáltatók azt úgysem teljesítenék. Nagyon színes lista állt össze a közel 300 munkavállalói ötletből. A teljesség igénye nélkül lássunk most párat.

Érdemes különbséget tennünk az anyagi és nem anyagi jellegű kívánságok közt. Természetesen sokan mondták azt, hogy szeretnének akár 30-50 százalékkal magasabb havi fizetést kapni, de ha más nincs, legalább dupla annyi féléves vagy éves bónuszt. Leleményesebb munkavállalók a gyárigazgató éves bónuszának szétosztását kérték, mondván így fejezze ki ő, a cég dolgozói iránti maximális tiszteletét és odaadását, meg neki amúgy is sok van, miért is ne adhatna egy keveset J. Volt, aki cégen belüli nyereményjátékokat írna ki, azzal a célzattal, ha a munkatársak helyesen válaszolnának bizonyos – a cég életét érintő szakmai - kérdésekre, pénz, vagy tárgynyeremény ütné markukat cserébe. Sok helyen működik a cégeknél ötletláda, jobbító javaslati rendszer, ami szintén remek alkalom arra, hogy a dolgozókat kiváló fejlesztési javaslataikért díjazzák. A legbátrabb vágy e témában az volt, hogy a javasolt fejlesztések általi megtakarítás 60 százalékát az ötletelő kolléga zsebelhesse be. Ez nem is hangzik rosszul egy több tíz milliós megtakarítás esetén. Voltak, akik a cég bizonyos részvényállományának dolgozók közti elajándékozását kérték. Szellemi munkát végzők körében a céges laptop és telefon még akár büntetés is lehet, gondolhatnánk – hiszen ez valamelyest a munka rabjává tesz minket – azonban mégis voltak páran, akik nagyon örülnének annak, ha ezek a tárgyak saját tulajdonukba kerülhetnének. Telefon esetében természetesen igény volt az is, hogy a cég állja a havi előfizetést. Ki ne örülne egy céges autónak, egy olyannak, amit csak tankolni kell, de az üzemanyagkártyát a cég adja, amit privát célokra, akár külföldi családi kiruccanásokra is használhatnánk? A 294 javaslatból, 35 érintette e témát.

Voltak, akik számára azonban sokkal fontosabbak a nem anyagi jellegű dolgok, például az, hogy több időt tölthessenek családjukkal. Ők munkahelyen belüli bölcsödét, óvodát, kötetlen munkaidőt, home office lehetőséget kértek. Jobban megy a munka, ha közben szól a zene, korlátlan az internet használat, van a cégen belül konditerem, szauna, uszoda, „pihi-szoba” – ahol ki lehet engedni a gőzt. Tény, hogy a masszőrökre is szükség lenne, akik a sok feszültségtől megszabadítanak minket – olvashattuk a kívánságok közt. Külföldre is sokan szeretnének utazni, de nem feltétlen privát, hanem szakmai célzattal is akár, többen is megfogalmazták, hogy lehetőséget kellene adni a munkavállalóknak, hogy a külföldi anyacéggel közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek, az ottani kultúrát és környéket jobban megismerhessék. Ehhez a cégnek „csupán” a repülőutat, az ottani ellátást és a munkából kieső időt kellene finanszírozni. Az elkötelezett és lojális munkavállalók számára az is fontos lenne, hogy a cégen belül megüresedett pozíciókat, vezetői posztokat első körben kizárólag az ott dolgozók közül választva töltsék be, meghirdetni az üres állást, vagy kívülről betölteni csak és kizárólag akkor szabadna, ha belülről nincs jelentkező, hisz az indok, hogy valaki nem felel meg, nem elfogadható. Ettől merészebb ötletek közé tartozott például az, hogy évenkénti szavazat alapján a dolgozók dönthessék el, hogy a főnök megy vagy marad.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen