Így növelheti értékét a munkaerőpiacon

szerző: Jobline
2013 február 27.

Szaktudás, végzettség, tapasztalat – többek között ezeket emelte ki a HVG Állásbörzén Szigeti Nikoletta, az Adecco senior toborzási és kiválasztási tanácsadója azzal kapcsolatban, mivel egy dolgozó a piaci értékét.

Álláskeresés során a legfontosabb, hogy a jelölt reális szakmai önképet tudjon kialakítani magáról. Ezen belül első lépésben meg kell határozni a célokat: milyen pozíciót, területet, régiót, bérezést akar elérni a munkavállaló? Szigeti Nikoletta, az Adecco senior toborzási és kiválasztási tanácsadója hozzátette, hogy következő lépésként minél több információt kell összegyűjteni a piacról. Fontos azt is tisztázni, hogy a jelölt álláskeresésének mi az oka: puszta nyitottság, vagy a munkanélküliség okozta kényszer? Fontos azzal is tisztában lenni, mik a prioritások. Van-e egy bizonyos beosztás, ami alá nem menne az álláskereső, vagy hajlandó-e sokat utazni, netán költözni egy-egy állás miatt?

Forrás: Túry Gergely

Mitől lesz értékesebb, mint a többiek?

Szigeti Nikoletta szerint a munkaerőpiaci értéket a szaktudás és a tapasztalat határozza meg, de sokat számít a végzettség (főleg műszaki, pénzügyi területen), a releváns iparági tapasztalat, és a nyelvtudás is. Sok munkáltatónál szempont lehet a rugalmasság is, akár földrajzi, akár munkaköri értelemben.

Mit vár el a munkaadói oldal, és mit nyújt a piac?

Nagy eltérések vannak aközött, hogy mit szeretne a munkaadói oldal, és mi a realitás a munkaerőpiacon. Előbbinél a 3-5 éves szakmai tapasztalat a nyerő, a releváns iparági háttér, a diploma, az aktív nyelvtudás, a rugalmasság, és a kapcsolati tőke.

A munkaerőpiacon ezzel szemben viszont a dolgozók körülbelül 50 százaléka pályakezdő, és sokaknál hiányzik a diploma (leginkább a nyelvvizsga hiánya vagy a be nem fejezett szakdolgozat miatt). A rugalmasság sem annyira jellemző, a dolgozók csupán 30 százaléka hajlandó költözni vagy messzire bejárni egy állás miatt. Visszatérő probléma, hogy az álláskeresők nem tudják eladni magukat, de abból is feszültség lehet, hogy a fiatalok túlságosan is türelmetlenek a vezetővé válás folyamatában.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen