Mit kell tudni a mesés fizetéshez?

szerző: Jobline
2013 február 27.

Több mint 83 ezer állásajánlat és 15 ezer, a dice.com amerikai állásportálon keresztül munkát talált alkalmazott kérdőíve alapján készítettek el egy statisztikát, ami megmutatja, mihez kell értenie ma egy programozónak, mérnöknek, vagy bármilyen számítástechnikai szakembernek, hogy Amerikában évi 100 ezer dollár (vagyis több mint 22 millió forint) feletti állásajánlatok között válogathasson - írja az Index a Business Insider-re hivatkozva.

Az adatok szerint Amerikában jól fut a számítástechnikai szektor, az átlagfizetés több mint 85 ezer dollár évente, ami a 2011-es adatokhoz képest 5,3 százalékos emelkedés.  Az ipar amerikai fellegvárában, a legendás Szilícium-völgyben a legmagasabb az átlagfizetés, 101 ezer dollár, viszont ez az egyetlen olyan fontosabb központ, ahol a fizetések csökkennek, méghozzá tavaly óta 2,8 százalékot - írja az Index a Business Insider-re hivatkozva. A feltörekvő IT-centrumok között érdemes megemlíteni San Diegót 97 ezres átlagfizetéssel, és 13 százalékos átlagos évi emelkedéssel, illetve Washington DC-t szintén 97 ezerrel, valamint Seattle és Boston városokat 94-94 ezerrel. Előbbinél a Microsoft központja, utóbbinál a világ leghíresebb műszaki egyeteme, az MIT közelsége fontos tényező a munkaerőpiacon.

 A felmérés hozzáteszi, hogy a magasabb iskolai végzettség egyenes arányban van az átlagfizetéssel, tehát jó befektetés iskolába járni. A doktori végzettség átlagosan 113 ezres fizetéssel jár, utána a legmagasabb fokú közgazdász képzés, az MBA diploma következik, amivel az IT-iparban átlagosan évi 107 ezerért lehet elhelyezkedni. Egyetemi (MA) diplomával 97 ezer, főiskolaival (BA) 85 ezer dollárban reménykedhetünk, de sima középiskolai érettségivel is 65-80 ezer közötti átlagfizetés vár.

A statisztika összesen harminc olyan szakterületet, programnyelvet mutat, aminek az ismeretével évi 100 ezer dollárnál magasabb átlagfizetés várja a szakembereket, vagyis ez az a harminc legforróbb téma, amiben ma leginkább érdemes továbbképeznie magát az embernek. Meglepő módon egyetlen mobilos technológia sem merült fel a top30-ban, sőt, mobilos fejlesztőként az ember úgy általában nem reménykedhet 80 ezer dollárnál magasabb átlagfizetésben. Annál menőbbek a felhőszolgáltatások mögötti technológiák, és főleg a big data, vagyis a hatalmas adatbázisok kezelése és elemzése.
fizetés  •  mérnök  •  programozó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen