10-ből négyen ilyen önéletrajzot írnak

szerző: Jobline
2013 március 05.

A nemzetközi környezetben végzett szakmai gyakorlat előnyt jelent az álláskeresésénél.

A külföldön töltött időszak főként akkor segíthet az elhelyezkedésben, ha a pályázó tételesen be tudja mutatni, hogy mit tanult, milyen feladatokat végzett és milyen készségeket sajátított el a nemzetközi környezetben. Ebben nyújtanak segítséget az Europass dokumentumok, amelyek a különböző országokban szerzett tapasztalatok összehasonlíthatóságát segítik.

Az Europass önéletrajz az egyik legnépszerűbb dokumentum Európában: 2005-ös bevezetése óta csaknem 25 millióan töltötték le. A Nemzeti Europass Központot működtető Tempus Közalapítvány adatai szerint itthon tíz álláskeresőből 4,2 ezt a formátumot használja, és tavaly 423 ezer magyar álláskereső töltötte ki az Europass önéletrajzot. Ezzel Európaszerte az ötödik helyen állunk a felhasználás tekintetében.

A cégek is kedvelik az Europass önéletrajzot – mondta Szabó Csilla, a Nemzeti Europass Központ koordinátora. 62 cég részvételével végzett kutatásukból kiderül, hogy a munkáltatók 60 százaléka pozitívan áll az ilyen típusú pályázatokhoz, mivel átlátható, jól strukturált formátumnak tartják.

 A munkahelyi kiválasztásnál ugyanakkor az önéletrajz tartalma a döntő. Fontos, hogy minden releváns információ bekerüljön a dokumentumba, és ha az állásra jelentkező Erasmus vagy Leonardo programban is részt vett, az mindenképpen pozitívumnak számít – emelte ki Filáj Gábor business coach a rendezvényen. Sok esetben ugyanis a cégek elvárják, hogy a pályázóik rendelkezzenek szakmai tapasztalattal, és az Europass formátum ennek bemutatására kiválóan alkalmas.

A tapasztalatok alapján a nemzetközi környezetben végzett szakmai gyakorlat mind az Erasmus, mind a Leonardo program esetében előnyt jelent az álláskeresésénél. Bokodi Szabolcs felsőoktatási programvezető elmondta, hogy egy európai felmérés szerint az átlaghoz képest másfél-két hónappal rövidebb idő alatt találnak munkát azok a fiatalok, akik külföldi tapasztalattal rendelkeznek. A programban való részvételhez a feltételek adottak és ezzel évente több mint 4300-an élnek is.

 Balla Ágnes, a Tempus Közalapítvány szakképzési csoportjának vezetője hozzátette: a szakközép- és szakiskolások esetében legtöbben a vendéglátás és az idegenforgalom területéről mennek külföldi szakmai gyakorlatra, de nagyon népszerűek a műszaki és a mezőgazdasági területek is a Leonardo programban. Ezek az utak megerősítik a fiatalokat a szakmaválasztásban és új technológiák megismerésére adnak lehetőséget. A program hasznosságát bizonyítja, hogy az ösztöndíjasok 80-90 százaléka használja az Europass dokumentumokat a megszerzett ismeretek bemutatására, hogy ezzel is növeljék munkaerő-piaci esélyeiket.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen