Bővülő lehetőségek a munkaerőpiacon?

szerző: Jobline
2013 március 12.

A Manpower kedden nyilvánosságra hozott Munkaerőpiaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2013 második negyedévében mérsékelten bővülnek.

Kilenc szektorból nyolcban a munkaadók az alkalmazottak számának bővülésére számítanak. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A Munkaerőpiaci Mutató értéke mindkét szektorban +10 százalék. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció +6 százalékon áll, míg három szektor, a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a köz- és szociális szféra +4 százalékot jelentett.

Eközben az építőipar munkaadói további zuhanásra számítanak: az ágazat mutatója -6 százalékon áll.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hétben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17 százalékpontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12 százalékpontot erősödött a közüzemi szolgáltatások, és a gyártás területén. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6 százalékpontot erősödött, míg 5 százalékpontos növekedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból. Az építőipar és a nagy- és kiskereskedelem kilátásai relatíve stabilan maradtak.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hétben várható növekedés. A legjelentősebb javulást – 22, illetve 15 százalékpontosat – a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. A nagy- és kiskereskedelem munkaadói 13 százalékpontos javulást várnak az előző évhez képest, a közüzemi szolgáltatások mutatója pedig 9 százalék pontot erősödött.

7 százalékponttal javult a mutató értéke az építőipar, és 6 százalékpontot a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén. Eközben két ágazatban – a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5 százalékponttal romlottak a kilátások.

„Ha a szektoriális adatokat nézzük,úgy tűnik, hogy az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik” -kommentálta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója. “A közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, mivel a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte.”

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerőpiaci Mutató +13 százalékon áll. A Dél-Alföld a második, +10 százalékos mutatóval.

Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, ahol a mutató értéke +6, illetve +5 százalék,valamint a Közép-Magyarországi régióban, ahol +3 százalékot jeleztek a munkaadók. Eközben a budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be (-1 százalék).

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból hatban javultak a kilátások. A legnagyobb, 18 és 16 százalékpontos mértékben a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. A Dél-Dunántúl munkaadói 9 százalékpontos növekedést jeleztek, míg Észak-Magyarország mutatója 7 százalékpontot erősödött. Ugyanakkor 2 százalékponttal csökkent a mutató értéke az Észak-Alföldön.

Az egy évvel korábbihoz képest valamennyi régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön jelentősen, 24 százalékponttal. Ugyancsak figyelemre méltó a javulás a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, ahol a mutató 13, illetve 9 százalékpontot erősödött. 5 százalékponttal jobbak a kilátások a Nyugat-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon.

álláskereső  •  dolgozó  •  Manpower  •  előrejelzés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen