Drágább lett a magyar munkaerő

szerző: Jobline
2013 március 18.

Jelentősen megemelkedett a magyar munkaerő egy órányi költsége - tette közzé az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

A statisztika egyébként a bér és a nem bérjellegű költségeket is figyelembe veszi. Az Eurostat jelentése szerint az eurózónában és az Európai Unióban is átlagosan 1,3 százalékkal nőtt az egy órára jutó munkaerőköltség előző év azonos időszakához képest (2012. negyedik negyedévét vizsgálta a hivatal - a szerk.). A bérjellegű terhek 1,4 százalékkal emelkedtek, míg az egyéb terhek az eurozónában 1, az Európai Unióban pedig 1,2 százalékkal kerültek többe.

A jelentés szerint összesítve Magyarországon 4,8 százalékkal drágult a munkaerő, ez a negyedik legmagasabb drágulás az EU-ban. Minket csak a bolgárok előznek meg (5,1 százalékkal), az észtek (6,7 százalékkal), a legelső helyen pedig a románok állnak (7,6 százalékkal).

Akad azonban olyan terület is, ahol csökkenést figyeltek meg. Így az egy órányi spanyol munkaerő 3,4 százalékkal, a szlovén pedig 2,1 százalékkal kerül kevesebbe.

munkaerő  •  magyar  •  drágulás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen