Van, ami nem változik: ezt a szakmát alig űzik férfiak

szerző: Jobline
2013 március 18.

Amerikában az ötvenes években és a 2010-es években ugyanazt a szakmát űzte a legtöbb nő - írja a themostwanted.blog.hu.

Amerikában 4 millióan űzik a titkár, illetve titkárnő szakmát. Inkább az utóbbit, hiszen a 2006 és 2010 között készült felmérés szerint 96 százalékuk nő - írja a themostwanted.blog.hu.

A szakma tulajdonképpen az ipari forradalom idején született. A nagyüzemi termelés ugyanis rengeteg papírmunkát szült. A huszadik század elején a cégvezetők rájöttek: a feladatokat a nők olcsóbban végzik el, mint a férfiak. Sorra nyitottak a titkárnő iskolák, a nők pedig karriert csinálhattak felsőfokú végzettség nélkül is. Az ötvenes évekre ez vált a nők körében a legnépszerűbb foglalkozássá.  Akkoriban 1,7 millióan dolgoztak gyorsíróként, gépíróként illetve titkárnőként.

„Minden alkalommal, amikor a technológiában valami újdonság tűnik fel, azt mondják, a szakmának vége lesz” – mondja Ray Weikal, aki a titkárnők egyesületének szóvivője. Így volt e akkor, amikor megjelent az elektromos írógép, a számítógép, az internet. Igen ám, de ahogy az új technológiák hatékonyabbá teszik a termelést, az adminisztratív feladatok mennyisége is nő. Ráadásul mindig kell valaki, aki a technológiát használni is tudja”

Valószínűleg, akárhová is fejlődik a technika, a nők körében a legnépszerűbb állás 2020-ban is ez marad. Egyes becslések szerint csaknem fél millióval nő a titkárnői álláshelyek száma 2010 és 2020 között.

A számok alapján nyugodtan kijelenthetjük, igazán női szakmáról van szó. A fizetéseket nézve viszont ez nem igaz: míg egy átlagos titkárnő 2010-ben Amerikában 34 304 dollárt keresett, egy férfi titkár 39 641-et.

 •  férfi  •  állás  •  szakma  •  titkár  •  titkárnő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen