Miért törli az álláskeresőket a rendszerből a munkaügyi központ?

szerző: Jobline
2013 március 19.

Január óta nem kell levélben figyelmeztetni az álláskeresőket arra, hogy jelentkezzenek a megadott határidőben, így aki ezt elmulasztja, azt törölhetik a rendszerből - írja a Délmagyar.

Jogszerűen töröl többeket az álláskeresők nyilvántartásából a munkaügyi központ - írja a delmagyar.hu. Néhányan panasszal fordultak a laphoz, ami most azt írja, akit törölnek, azt leghamarabb két hónappal később regisztrálják csak újra.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a törvény 2001 óta rögzíti, hogy aki szerepel ebben a nyilvántartásban, azt együttműködési kötelezettség terheli. Ha például nem jelentkezik a megadott határidőre, és nem is menti ki magát, törlik a listáról. Korábban ez előtt levélben tájékoztatták, mire számíthat, bár ezt az utolsó figyelmeztetést semmilyen törvény nem írta elő. Idén januártól a bürokrácia csökkentését célzó Magyary-program alapján ezeket az ügyfeleket a munkaügyi kirendeltségek automatikusan törlik, és utána a határozatban tájékoztatják őket arról, milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Ha valaki nem megy el a megadott időpontban, és később sem menti ki magát, igazolási kérelmet sem nyújt be, akkor törölik a nyilvántartásból, 19 nappal a határidő lejárta után. A központ szerint ezalatt még lehet igazolni a mulasztást.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen