Durva hibák a Facebookon, ha állást keres

szerző: Jobline
2013 március 20.

Nem titok, a Facebook profiljátt éppúgy végigböngészik a munkaadók, mint az önéletrajzát. Ennek ellenére sokam belesétálnak a legtriviálisabb csapdákba, és olyan információkat osztanak meg magukról, amelyek aligha növelik esélyeiket - írja a themostwanted blog.

Ne posztolonj semmit, amibe a leendő munkaadója beleköthet - tanácsolja a themostwanted.blog.hu. Vigyázzon arra, hogy ne derüljenek ki politikai nézetei, vallási hovatartozása.

Óvakodjon az olyan kommentektől, amelyeket bárki rasszistának, szexistának vagy egyéb módon diszkriminatívnak értelmezhet! 

Nézze végig az üzenőfalát! Törölje a barátai ízléstelen, dehonesztáló megjeggyzéseit. A jó poén is csak annak esik le, aki érti.

És végül az egyik legfontosabb: távolítsa el az olyan fotókat, amelyek rossz színben tüntetik fel. Ha mégsem, győzödjön meg arról, hogy elég erősek a biztonsági beállításai, és a bulis vagy nyaralós fotóit csak a legszűkebb baráti köre láthatja.

Kovács András, a Grafton Recruitment Kft. munkaerő-közvetítési üzletágának a vezetője szerint azért is fontos odafigyelni álláskeresésnél a Facebook-profilra, mert minden egyes oldal üzenetet hordoz, ami könnyen előítéletet szül, és ezen nagyon nehéz változtatni.

A szakember elmondta, hogy azzal számolni kell, hogy a Facebookon is ellenőriz valakit a leendő munkaadó, ezért fontos, hogy a képekkel, kommentekkel ne riassza el őt.

Forrás: Facebook

"Kicsit olyan ez, mint a párválasztás" - mesélte Kovács András. Hozzátette, hogy találkozott már olyan jelölttel, aki a Facebookon tucatnyi bikinis fotót osztott meg magáról, ezeket ráadásul ismeretlenek is megnézhették. Bár végül nem ez döntött amellett, hogy a hölgy nem kapta meg a megpályázott pozíciót, mégis kialakult róla egy nem feltétlenül pozitív kép. "Nem mindegy, kikkel vagyunk egész nap, hiszen az életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük" - tette hozzá.

Fontos továbbá az összhang: ne legyenek idegenek számára is elérhetők olyan képek, amin a jelölt részegen, vagy lenge öltözetben pózol, érdemes kerülni a szélsőségeket. Szintén megtörtént példaként említette Kovács András, hogy egy menedzseri pozícióra olyan férfi jelentkezett, akinek a hobbija a tetoválás volt. A Facebook-oldala tele volt olyan fotóval, amint éppen egy szalonban "dolgozik" valakin, és ez a megpályázott beosztással szintén nem volt összhangban.

Egyes vélemények szerint egyébként még többre lehet következtetni egy publikus beállítású profil láttán. A munkaadók egy részében felmerült már a kérdés, hogyha valaki a saját, személyes adatait ennyire nem kezeli diszkréten, vajon mennyire lesz körültekintő a céges adatok kezelésénél?

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen