50 százalékkal is többet kereshet, ha jól beszél idegen nyelvet

szerző: Jobline
2013 március 21.

Egy kutatás szerint ugyanis azok a munkakeresők, akik az országuk átlagához képest jól beszélnek angolul, 30–50 százalékkal többet keresnek, mint ugyanolyan képesítésű társaik a nyelv ismerete nélkül - írja az edupress.hu.

Felmérések szerint a nők jobban beszélnek angolul, mint a férfiak: előbbiek 53,9, utóbbiak 52,14 százaléka tudja használni a nyelvet. Igazán nagy szakadék a két nem között a Közel-Keleten és Észak-Afrikában figyelhető meg: több mint 5 százalékponttal teljesítettek jobban a nők, mint a férfiak - írja az edupress.hu.

Az ipari szektort vizsgálva megállapították: ott, ahol a hazai piacra – oktatás, kiskereskedelem, állami szektor – fókuszálnak, kevesen beszélnek megfelelő szinten angolul, de ezt – a fent említett okokból – nem is követelik meg. Az exportorientált gazdaságoknál azonban elengedhetetlen a legalább minimális szintű angoltudás.

Forrás: sxc.hu

A foglalkoztatottságban is óriási szerepe van annak – mutat rá a tanulmány –, hogy a munkavállaló milyen jól beszéli a nyelvet. A kutatás szerint ugyanis azok a munkakeresők, akik az országuk átlagához képest jól beszélnek angolul, 30–50 százalékkal többet keresnek, mint ugyanolyan képesítésű társaik a nyelv ismerete nélkül.

A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott – állítják a szakértők –, hogy az angoltudás ma az alapvető kompetenciák egyike. Éppen ezért olyan szinten kellene tanítani és számon kérni azt, mint ahogy az anyanyelven elsajátított olvasási és matematikai képességeket.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az angolul beszélők háromnegyede ma már nem az angol anyanyelvűek közül kerül ki. Az ezen a nyelven történő kommunikáció nagy része most már a nem anyanyelvű beszélők között zajlik, akik általában elfogadják a nem sztenderd nyelvtant és kiejtést – ám csak addig, míg a kommunikációt, a mondanivaló érhetőségét nem befolyásolja.

munka  •  fizetés  •  idegen nyelv  •  szakma  •  tudás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen