Etika és hitelesség a HR-ben: mik a kockázatok?

szerző: Jobline
2013 március 22.

Sok HR-es nem veszi kellően komolyan a magyarországi adatvédelmi szempontokat - derült ki a Digitális HR Trendek konfererncián Fülöp Zsuzsa, a Manpower Professional Team Leadere előadása során.

Elvileg a HR-eseknek adatvédelmi nyilatkozatot kellene költetnie a potenciális jelöltekkel, de ez még egyáltalán nem elterjedt gyakorlat Magyarországon - mondta el Fülöp Zsuzsa, a Manpower Professional Team Leadere előadása során a Digitális HR Trendek konferencián. Ha a szakemberek szabályszerűen akarnak eljárni, akkor mindig meg kellene kérdezni az álláskeresőt arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy például felhasználhassák szakmai ismereteiket - tette hozzá.

Valósak az adatok?

Fülöp Zsuzsa elmondta, csalókák lehetnek a közösségi médiában megosztott adatok (az erről szóló hírünket ide kattintva olvashatja el), könnyen elfordulhat, hogy a HR-es nem a "valóságot" látja a különböző adatlapokon, hanem azt, amit láttatni akarnak vele - és a kettő között óriási különbségek lehetnek. Hozzátette, hogy a LinkedIn-en található szakmai ajánlásoknak sem feltétlenül lehet hinni. Előfordulhat például, hogy valaki megkéri egy ismerősét, hogy írjon róla valamit "jót", ami szintén torzíthat a pályázóról kialakított képen. Ennek az igazi lényege és funkciója egyébként az lenne, hogy akik tényleg ismerik a másik munkáját, azok hiteles, érzelemmentes "szakvéleményt" adjanak róla.

Diszkrimináció és utánkövetés

A kiválasztási folyamat során könnyen diszkriminációba ütközhet az ember, már egy-egy fotó, vagy meggondolatlanul kiosztott "lájk" is előítéletet válthat ki (erről szóló írásunkat olvassa el itt).

Az utánkövetés, adatkezelés terén pedig vannak még homályos, tisztázatlan területek. Érdemes szem előtt tartani, hogy a HR-esek nem csupán a jelöltek után "nyomoznak", hanem figyelemmel követik már munkavállalóként is az illető tevékenységét, de nem ritka, hogy a már távozó kollégákat is ellenrőzik. Ez utóbbi esetre főleg olyankor kerülhet egyébként sor, ha a volt alkalmazott titoktarátsi nyilatkozatot írt alá, vagy éppen "konkurencia-tilalom" alatt áll.

hr  •  Facebook  •  hitelesség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen