Íme, itt akar mindenki dolgozni

szerző: Jobline
2013 március 22.

A közlemúltban kihirdetett Legvonzóbb Munkáltatók rangsora mellett az Aon Hewitt Munkáltatói Márka Kutatásából egyedülállóan széleskörű információkat nyerhetnek a vállalatok. 2013-ban a legtöbben az informatika és telekommunikáció, az államigazgatás és a pénzügyi területen várják a legjobban fizető állásokat, de egyre többen helyezkednének el a non-profit szférában is.

A közelmúltban ismertetett adatok mellett a kutatásból az is kiderül, mely iparágakban helyezkedne el napjaink álláskeresője, legyen akár pályakezdő, akár tapasztalt munkavállaló. A sort az IT-telekommunikációs terület vezeti: a 14,000 válaszadó több, mint 10%-a gondolja úgy, hogy ez az iparág vonzó munkahelyeket kínál. Népszerűségben ezt követi az autóipar, a villamosenergia szolgáltatás, a könyvvizsgálat és az államigazgatás területe,. A pénzügyi terület vonzósága csökkent, míg tavaly 7%, 2013-ban a válaszadók csupán 6%-a kíván elhelyezkedni a bankszektorban. A szállítmányozás, az idegenforgalom és vendéglátás területek a harmadik helyen állnak a legvonzóbb iparágak sorában, és a non-profit szférát is a válaszadók 6%-a talája vonzónak. A média és az FMCG iparágat a megkérdezettek 5-5%-a gondolta leginkább kecsegtetőnek. Az iparágak rangsorát az építőipar és az energetika zárja.

Arra is választ kapunk, az egyes vizsgált iparágakban kik a leginkább népszerű és vonzó cégek a 14,000 válaszadó körében. A bankoknál az OTP vezet, az egészségügyben a Richter Gedeon a legnépszerűbb. Az elektronikában a Samsung, élelmiszeriparban a Coca-Cola, IT-telekommunikációban a Microsoft, kiskereskedelemben az IKEA, logisztikában pedig a Budapest Airport számít a legvonzóbbnak. Az üzemanyag kereskedelem iparágban a MOL csoport, szolgátatóközpontok közül a Lufthansa Systems, telekommunikációs szolgáltatók közül a Magyar Telekom a legnépszerűbb. A könyvizsgáló cégek rangsorát az Ernst & Young vezeti, a villamosenergia és gázszolgátlatás területén pedig az EON Hungária a legvonzóbb.

Az Aon Hewitt szerint ahogy a vállalat munkavállalóinak elkötelezettsége nő, úgy lesz egyre nagyobb azok aránya, akik szívesen ajánlják a céget álláskereső ismerőseiknek, ezáltal növekszik a vállalat vonzósága a munkaerőpiacon. Érdekes összefüggés, hogy a munkavállalói ajánlási index és a fogyasztói elégedettség között is erős a korreláció. Ha magas a belső elkötelezettség, így az ajánlási index is, a kollégák motiváltak a magas teljesítményre, ezáltal nőnek az üzleti eredmények és a minőség, a lánc végén pedig a fogyasztók is elégedettek, és továbbajánlják a terméket vagy szolgáltatást. 

Az egyes iparágakat vizsgálva egyébként vannak kifejezetten nőies és férfias iparágak és cégek. A diplomás nők döntő többsége (20%) elsősorban FMCG területen, a Coca-Colánál, az Unilevernél vagy a L'Orealnál dolgozna, de a kereskedelmi cégek is jobban érdeklik a nőket (17%). A férfiak jellemzően  informatikai (19%) vagy autóipari cégekhez (30%) vágynak, s kifejezetten nem találják vonzónak az egészségügy és a kereskedelem területén működő cégeket.

felmérés  •  munkahely  •  állás  •  Aon Hewitt  •  szektor
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen