Hogyan készüljön fel az állásinterjúra?

szerző: Jobline
2013 március 27.

Egyre többen hasonlítják az álláskeresést a randizáshoz. A jobs.aol.com szerint ebben igenis van ráció.

Ahhoz, megtalálja a megfelelő, legjobb állást, sokat kell keresnie, és alaposan utána kell járnia a leendő munkáltatójának. Akárcsak a párválasztásnál. Íme a jobs.aol.com tippjei, hogyan keressen állást, mire figyeljen az állásinterjún.

Mit keres a munkáltatójában? Gondolja át, mik azok a legfontosabb jellemzők és tulajdonságok, amik megvannak önben, munkát is ehhez mérten keressen. Mik azok a készségek, amiket a mindennapokban a legszívesebben használ? Milyen vállalati kultúrába illeszkedne bele a legszívesebben? Hiszen nem minden a pénzről szól, ha naponta gyomorgörccsel megy be dolgozni, és elvárt a túlóra, nem biztos, hogy megéri csinálni az adott munkakört.

Mindent időben. Ne kapkodjon, ne akarjon túl gyorsan haladni a tárgyalásban. Valószínűleg érdekli, mennyit is kereshet majd az új helyen, de ezzel indítani abszolút bukáshoz vezethet. Várjon türelemmel, vannak bizonyos kötelező körök, amiket nem ugorhat át.

Forrás: AFP / Stringer
Az exről inkább ne. Ahogy egy randin, úgy egy állásinterjún sem a legjobb, ha túl sokat beszél az exről, vagyis jelen esetben a volt munkaadójáról. Pláne ne szidja. Amilyen gyorsan csak lehet, váltson témát, a múltjának ez a szeglete nem biztos, hogy annyira izgalmas, hogy sokat beszéljenek róla.

Ne személyeskedjen. Hagyja otthon az érzelmeit, legyen profi az állásinterjún. Túl sok személyes információt se osszon meg magáról, részben, mert nem biztos, hogy érdekli a másik felet, részben, mert akár riasztó is lehet.

Udvariasság. Ez, a jó modor elengedhetetlen. Tisztelje meg a másik fele olyan alapvető dolgokkal, hogy kikapcsolja a mobiltelefonját, nem rágózik, odafigyel. Szakértők szerint még mindig rengetegen elcsúsznak olyan apró hibákon, amik az alapvető illemtudáshoz tartoznak.

Beszéljen kevesebbet, tudjon hallgatni. Az állásinterjún a HR-es rengeteg fontos információt mond el, ezért figyeljen rá oda, ne szakítsa félbe.

Bízzon az ösztöneiben. Ne hagyja figyelmen kívül, mit mond aza bizonyos belső hang. Ha rossz a megérzése az adott hellyel kapcsolatban, ha úgy érzi, az egész túl szép, hogy igaz legyen, meglehet, hogy jók a sejtései. Hallgasson az ösztöneire, legyen óvatos!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen