Mitől a legjobb Mark Zuckerberg?

szerző: Jobline
2013 április 02.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Facebook-vezér Mark Zuckerberg lett a legjobb főnök a Glassdoor összeállítása szerint.

A Glassdoor magazin felmérését körülbelül félmillió olyan amerikai munkavállaló töltötte ki, akik multinál dolgoznak. A listát a Facebookos Mark Zuckerberg vezeti 99 százalékos elégedettségi mutatóval. Egy picit maradt le mögötte a német központú SAP céget vezető Bill McDermott és Jim Hagemann Snabe.

A Tudatos Vezetés blog szerzője, Cservenyák Tamás posztjában összegezte, vajon mitől is lehetnek ennyire elégedettek Mark Zuckerberggel az alkalmazottak. Eszerint:


Hosszú távon gondolkodik.
Ambíciózus.
Képes másokat inspirálni a jövőképével.
Tud gyorsan cselekedni, ha kell.
Megtalálja a hangot különféle emberekkel.
Magasak az elvárásai, nyomja a munkatársakat, így a kollégái sokszor tapasztalják, hogy többre képesek, mint amit eredetileg gondoltak volna.

 

Forrás: AFP / Josh Edelson

Elvárja a vitát, általában nem akar diktátor lenni. Kivéve azokat az eseteket, amikor már valamit eldöntött.
Nem távolodik el az alaptevékenységtől, még akár kódot is ír.
Nem szentimentális: friss szemmel tud minden nap rátekinteni a termékekre, és bármikor képes kidobni egy jó terméket, amin sokat dolgoztak, valami még jobb kedvéért.
Nyíltan beszél az általa elkövetett hibákról és tud tanulni belőlük.
Ismeri a saját korlátait. Amihez ért, abba személyesen is bekapcsolódik, amihez nem, azt megfelelő emberekre bízza, azaz meg tudja osztani a vezetést.
Megkereste a lehetőségét, hogy személyesen tanulhasson olyan tanácsadóktól, mint Steve Jobs, Bill Gates, a Netscape egyik alapítója, valamint Donald Graham, a Washington Post elnök-vezérigazgatója. Grahamat például árnyékként követte napokon át, hogy belelásson egy nagyvállalat vezetőjének mindennapjaiba.
Azt állítják róla, hogy szivacsként tanul, és sokkal többet kérdez, mint amennyit beszél!
A legkiválóbb emberekre vadászik. A munkatársak felvételét Jobstól és Sean Parkertől leste el. A cég második emberét, Sharyl Sandberget 50 óra alatt győzte meg, hogy átjöjjön a Google-től és legyen COO a Facebook-nál.
A FastCompany egyik cikke szerint Sandberggel kiváló, egymást kiegészítő párost alkotnak. Míg Zuckerberg a termékfejlesztésért felel, Sandberg asztala a működési kiválóság. Számos más híres vállalatnál volt egyébként hasonló modell: Hewlett Packard, McGraw Hill, Warner Bros, Disney, Roebuck and Sears, Nike, Google, stb.
Megválik attól, akitől meg kell.
Azt csinálja, amit prédikál.
vezető  •  főnök  •  Mark Zuckerberg
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen