Munkaügyi vita: van békés megoldás

szerző: Jobline
2013 április 02.

Alternatív vitarendezéssel elkerülhető, hogy az elbocsátott munkavállaló rossz hírét keltse a cégnek, és meg lehet takarítani a perköltségeket is - írja a figyelo.hu.

Noha a közvetítői, avagy mediátori tevékenységet idehaza már 10 éve törvényben szabályozták, a módszer lassan terjed. Minden előnye ellenére igaz ez a szervezeti mediációra is. Ennek során a felek nem bírósághoz, hanem független közvetítőhöz fordulnak a konfliktus megoldása érdekében - írja a Figyelő.

A Raiffeisen Banknál már öt éve működik a HR Business Partner modell. A partnerek mélyen benne élnek a szervezetben, így a potenciális kockázatokat mérlegelve, időben és hathatósan tudnak beavatkozni, a vezetőknek és munkatársaknak egyaránt segítségére lenni a konfliktusok feloldásában.

Ilyenkor a közvetlen vezető csak abban az esetben tud a munkatárs támogatójává válni, ha egyetértenek abban, mi a probléma, és mindketten motiváltak a megoldásban. Ezek a feltételek azonban nem minden esetben adottak.

„Ilyenkor lép közbe a HR Business Partner, aki objektivitással képes a feleknél elérni, hogy a fő problémára koncentráljanak, félretegyék előítéleteiket, érzelmeiket, és végül a konfliktus feloldódjon" - magyarázza Szőke Ildikó, a Raiffeisen Bank HR-igazgatója. Az esetek jelentős többségében előrevivő megoldás születik.

Hasonló eset a munkakör megszüntetését esetleg követő munkaügyi vita. Szőke Ildikó szerint akár több évig tartó pereskedést is el lehet kerülni, ha sikerül a HR által segített párbeszéddel mindkét fél részére elfogad.
kirúgás  •  munkajog  •  vita
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen