Hogy szerezhet új szakmát, ingyen?

szerző: Jobline
2013 április 03.

Vannak olyan támogatások, amiket a pályakezdők vagy a kismamák is igénybe vehetnek. A hír24.hu összeállítása.

Az állam egy szakma kitanulását mindenkinek kifizeti, kortól függetlenül. Ez általánosságban igaz az úgynevezett iskolarendszerű képzésre, azaz az OKJ-s tanfolyamok kisebb részére. A diploma egyébként ilyen szempontból nem minősül szakképesítésnek, tehát egyetem, főiskola előtt, mellett, után is el lehet végezni. OKJ-s tanfolyamot támogatással. Az abbahagyott OKJ-s tanfolyam után is lehet más tanfolyammal próbálkozni.

Néhány kiegészítés: nappali tagozaton csak 22 éves korig (évveszteseknél egy évvel tovább) fizeti az állam a tanfolyamokat, utána önköltséges diákokká válunk. Az idősebbeknek jellemzően a levelezős vagy esti iskolarendszerű képzést állja az állam, de bizonyos esetekben az iskolarendszeren kívüli képzéseket is kifizeti.

A második szakképesítést már csak önköltséges formában szerezheti meg az ember, kivéve, ha az első OKJ-s képzésre épül rá. Tehát ha valakinek van például egy ingyenesen szerzett középfokú kereskedelmi OKJ végzettsége, akkor még jogosult egy emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s képzést ingyen elvégezni.

Ha Ön munkanélküli, pályakezdő munkanélküli, kismama, közhasznú munkát végez, vagy munkanélküliséggel fenyegetett, netán rokkantnyugdíjas, akkor szinten kisegítheti Állam bácsi, még akár az utazási költségek, szállásköltségek megtérítésével is.

További részletek a hír24.hu összefoglalójában.

szakma  •  OKJ  •  tanulás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen