Felmérés: bunkó beszólások a munkahelyen

szerző: Jobline
2013 április 05.

A britek intelligensek, jó a humoruk, udvariasak. Legalábbis sokan ezt gondolják róluk, és persze ők is magukról. A carreerbuilder szerint viszont a munkahelyeken nem mindig működnek a sztereotípiák.

A “higgadt” britek ugyanis hajlamosak beszólni a munkatársaknak, még akkor is, ha ezzel maguk alatt vágják a fát - írja a themostwanted.blog.hu.  Pedig jobban tennék, ha a következő mondatokat nem ejtenék ki a szájukon.

“Te vagy a legostobább főnök, akivel valaha találkoztam.” Ha valakinek van egy csöpp esze, ilyet biztosan nem mond. Legalábbis, ha meg akarja tartani az állását. És mégis. Vannak, akik még cifrázni is képesek. Például: “Az IQ szinted egy mókuséval azonos.” Vagy, ami talán még durvább: “igazi genetikai selejt vagy”. Kétlem persze, hogy valakinek csak úgy véletlenül kicsusszannak ilyen megjegyzések a száján. Valamiért azonban mégiscsak fontosnak tartja a carreerbuilder tanácsadója, hogy figyelmeztesse a brit munkavállalókat arra, hogy ezt igazán nem kellene.

“Ez nem az én dolgom!”  A főnök besétál az irodádba, és megkér arra, hogy intézz el valami apróságot. Az “apróság” azonban nem szerepel a munkaköri leírásodban.  A durva visszautasítás hatására elpárologhat a főnök összes jóindulata. Vagy segíts, ha tudsz, vagy magyarázd el, hogy mennyi határidős munkád van, és persze utána nagyon szívesen. Ha van egy csöpp esze, rájön, hogy az apró szívességet jobb lesz más nyakába varrni.

“Ezt a munkát bárki meg tudná csinálni.” Vigyázz! Az irodában a falnak is füle van! Előbb vagy utóbb minden megjegyzésed visszajut a főnökhöz, legyen az jó, vagy rossz. Így hasznosabb, ha óvakodsz attól, hogy a munkáját minősítsd, a döntéseit, kezdeményezéseit nevetségessé tedd. Gondolkozz! Mi a fontosabb? Azonnal levezetni minden frusztrációd, vagy előre jutni a ranglétrán?

“Nyugodtan vidd el az egész csomag rágót! Neked úgyis nagyobb szükséged van rá, mint nekem.” Hmm. Aranyos. Szóval a kollégának büdös a szája. Mi lenne, ha inkább titokban hagynál egy csomag rágót az asztalán? A célzást úgy is venné, de nem aláznád meg szemtől szemben.

“Rúgj ki! Úgyis megbánod!” Lehet, hogy megbánja, de addigra neked már késő. Lehet, hogy te voltál a cég legnagyobb profitot termelő salesese, de emlékezz: mindenki épp annyira jó, mint az utolsó játszmája. Azt meg könnyű elveszíteni egy ilyen mondattal.
munkahely  •  munkatárs  •  sértés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen