Meghökkentő divatbakik az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 április 05.

Meglepő történeteket meséltek HR-esek a mashable.com-nak arról, milyen divatbakikat követtek el az interjún egyébként teljesen jól teljesítő pályázók.

HR-esek tapasztalatai szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ahhoz, hogy valaki megkapjon egy állást, a teljes képnek összhangban kell lennie. Tehát nem elég felkészülni, nem elég önmagában a szakmai tapasztalat, a sikerhez szükséges a külső is, az, hogy valaki meg tud jelenni egy eseményen, hogy tudja, minek hol a helye.

A mashable.com cikke szerint az álláskeresők sokszor meglepően nem fordítanak kellő figyelmet és energiát a megjelenésre, egy-egy súlyosabb hibát pedig nem lehet kiküszöbölni szóban, hiszen az első látásra kialakult kép pont elég volt ahhoz, hogy biztosan ne az adott jelölt mellett döntsenek.

Bár vannak olyan munkahelyek, ahol a mindennapi öltözködést nem befolyásolja semmiféle dress code, a pályázóra nem vet jó fényt, ha az állásinterjún hanyagul jelenik meg. A gondosan kiválasztott öltözék azt mutatja a munkáltató felé, hogy a jelentkező komolyan veszi az interjút, a lehetőséget, hogy övé legyen az áhított munka. Egy HR-es hozzátette, hogy volt rá példa, hogy egy srác az öltönyéhez egy régi, szakadt teniszcipőt vett fel.

Pizsamában interjúzni

Amerikában egyre elterjedtebb az videós interjú, 10-ből 6 cég alkalmazza a kiválasztási folyamat során. Többen is belecsúsznak ilyenkor abba a hibába, hogy arra gondolnak, kevésbé formális a videós interjú a személyes találkozónál - pedig nem az.

Forrás: AFP / Stringer

Abból is kínos pillanatok lehetnek, ha valaki csak arra figyel, hogy mi látható derék fölött. "Volt egy jelöltünk, aki nagyon megnyerő volt"  - meséli egy tanácsadó - "És akkor az illetőnek fel kellett állnia, hogy elmenjen egy papírért, ami nem volt kéznél. Pizsamanadrágban volt."

Bár a videós interjúkon megvan egyfajta szabadság, hogy nem kell kimozdulni a lakásból, nyugodt és otthonos környezetben lehet beszélgetni a potenciális főnökkel, de szakértők szerint ilyenkor is illik szépen felöltözni. Nem csupán azért, mert könnyen "lebukhat" az ember, hanem teljesen más a komfortérzet is.

A konkurencia logóját ne

Néha az sem mindegy, milyen márkájú ruhában megy valaki interjúra. Egy beszélgetéshez az Adidasnál például szerencsés elkerülni egy Nike táskát.

A lap azt tanácsolja, hogy ha lehet, a biztonság kedvéért ne legyünk olyan ruhában, ne legyen nálunk, rajtunk olyan kiegészítő, amiről messziről ordít egy márkajelzés.

Mi legyen az izzadsággal?

Nyáron fokozottan fennáll a veszélye az izzadságfoltoknak, de stresszhelyzetben egyébként is könnyen előjöhetnek a kellemetlen "tünetek". HR-esek ebbe azért már nem szoktak belekötni, inkább együttérzőek a jelöltekkel.

Egy tanácsadó szerint, ha hajlamosak vagyunk az izzadásra, vigyünk magunkkal váltóinget. Az álláskereső ugyanis, ha időben megérkezik, akkor a mosdóban még át tud öltözni, így megelőzhetőek a kellemetlen foltok a ruhán.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen