Van igény a magyar dolgozókra Ausztriában

szerző: Jobline
2013 április 08.

Ausztria közel van, hamar haza lehet szaladni, sok magyar beszél németül, de a magyar nyelvtudás is előny a határ mentén dolgozóknak. A Határátkelő blog az EURES-T Pannónia elnökét Dr. Ingrid Puschautz-Meidl-t kérdezte arról, hogy vajon mennyi magyart tud még felvenni az ausztriai munkaerőpiac?

"Nagy az igény, van felvevő piac, különösen műszaki és természettudományos területeken" - fogalmazott a Határátkelő blognak Dr. Ingrid Puschautz-Meidl, amit a HR Portál szemlézett. Főleg olyan szakemberekre van szükség, ahol mind a szakmai háttértudás, mind a nyelvtudás megvan. A magyarok sok esetben szívesen választják az ingázást és ennek az osztrák munkaadók nagy része is meg tud felelni. Ausztria szívesen várja a migránsokat, nagy szüksége van a migrációra, hiszen fogy a népesség, nagyon kicsi a természetes szaporulat. Az osztrák társadalom ezt nehezen fogadja el, sok felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy megértsék: nem munkát vesznek el a bevándorlók, ellenkezőleg, abban segítenek, hogy a kiegyenlítődés, az egyensúly megmaradjon, integrálódjanak az osztrák társadalomba.

Egy Győr-Moson Sopron megyei EURES-tanácsadó szerint őket havonta átlagosan 120 érdeklődő keresi. Leggyakrabban álláslehetőségek iránt érdeklődnek, emellett sok a kérdés a munkavállalás feltételeiről, bejelentkezési tudnivalókról, regisztrációs kötelezettségekről. Gyakori kérdésként merülnek fel az ingázó munkavállalók körében, hogy hol adóznak, melyik tagállamban lesznek biztosítottak, ki jelenti be őket az osztrák társadalombiztosítási rendszerbe, mit kell tartalmazni az osztrák munkaszerződésnek.

És hogy kik keresik fel az EURES-t? A fiatal, külföldön elhelyezkedni szándékozó munkavállalók általában nyelvismeretüket és a szakmai ismereteiket szeretnék fejleszteni, természetesen jobb anyagi megbecsülés mellett. A közép és idősebb korosztálynál a motiváció jellemzően a magasabb fizetés, általában a megélhetés a család fenntartása a fő indok. Az érdeklődők száma mindenképpen arra utal, hogy egyre többen vállalják az ausztriai munkavégzést, a 2011 májusi munkaerő-piaci nyitást követően 30 százalékkal megnövekedett a magyar munkavállalók száma Ausztriában.

Az irodában azt javasolják, hogy amennyiben állásajánlatot kap valaki, még a szerződés megkötése előtt próbálja meg leellenőrizni leendő munkaadóját, meg kell róla bizonyosodni, hogy valóban létezik-e a cég. Fontos, hogy ne járjanak pórul már a munkakereséskor. Éppen a napokban, a Győri Rendőrkapitányság nyomozott az után a férfi után, aki magát más személynek kiadva, külföldi munkalehetőséget, hozzá pedig szállást ígérve csalt ki pénzt többektől. A hirdetésére jelentkezőktől közvetítési díjként fejenként 260 eurót csalt ki. A férfit most elkapták, de sajnos ilyen jellegű csalás gyakran előfordul - ezért is érdemes az EURES-nél munkát keresni. Hiszen ők már az első találkozáskor elmondják: soha ne fizessenek magánközvetítőknek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat, Magyarországon a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet pénzt.

Az EURES-portálon közzétett álláshirdetések az EURES-tagoktól és -partnerektől, ezen belül is elsősorban az európai állami foglalkoztatási szolgálatoktól származnak. Az említett szervezetek olyan állások meghirdetésére használják az EURES-t, melyekre a munkáltatók más európai országok munkavállalóit szeretnék felvenni.

munkavállalás  •  Ausztria  •  dolgozó  •  magyar
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen