Így csípje meg az álommunkát

szerző: Jobline
2013 április 09.

A szabad pozíciók nagy részét - a mashable.com szerint 70-80 százalékát - egyáltalán nem hirdetik meg. Mit tegyen, hogy munkát kapjon annál a cégnél, ahová vágyik?

Ha nincs ismerőse annál a cégnél, ahová be szeretne jutni, mindenképp proakítvnak, kezdeményezőnek kell lennie. Főleg, hogyha a különböző felmérések szerint az üres pozícikók nagy részét meg sem hirdetik. Ezeket az állásokat leginkább belső ajánlások útján szokták betölteni, vagy pedig a korábbi jelentkezők közül válogatnak a HR-esek.

Keresse meg az illetékest

Ha rászánta magát a jelentkezésre, végezzen előtte alapos kuatást. Vagy megkérdezi az adott vállalatnál dolgozó ismerősét, vagy pedig rákeres a szervezet felépítésére. Ki a döntéshozó, ha új alkalmazottak felvételéről van szó? Ki a HR-vezető? Érdemes egyből őt keresnie, hiszen ha egy e-mail-nek több emberen át kell futnia, könnyen lehet, hogy elvész a jelentkezése.

Emlékezetes, rövid, tömör

Ha megvan, kit kell keresnie, akkor szánjon időt arra, hogy megfogalmazza a levelét. Az e-mail mindenképp legyen rövid, ha túl hosszan mutatja be magát, könnyen a törlés gombra tévedhet a HR-es keze. Ugyanakkor tűnjön ki a levélből, hogy nem csupán a cég "nevéért" menne oda dolgozni, hanem tisztában van, mivel foglalkozik az adott vállalat, és az ön által megcélzott pozícióhoz milyen tudás és készség szükséges.

Ne dőljön hátra

Miután mindez megvolt, ne dőljön hátra kényelmesen, mint akinek nincs több dolga. Kövesse nyomon, mi történik a pályázatával. Várjon mindenesetre pár napot, ne rontson ajtóstól a házba. Például egy hét múlva érdeklődhet, ha addig nem kap választ. Akár telefonon is megpróbálhatja elcsípni az illetékest. Ne legyen tolakodó, de udvariasan érdeklődhet, olvasták-e a jelentkezését, és van-e mód arra, hogy egy közösen megbeszélt időpontban találkozzanak.

munkahely  •  jelentkezés  •  e-mail
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen