Miért keresnek jobban a férfiak?

szerző: Jobline
2013 április 09.

Amerikában már 20 éve észrevehető a bérkülönbség a nők és férfiak között, de jelentős előrelépé a kiegyenlítés érdekében még mindig nem történt - írja a jobs.aol.com.

Egy, a bérkülönbségekkel foglalkozó kutatás vezetője szerint egy átlagos, főiskolai végzettséggel rendelkező amerikai nő mint egy 1,2 millió dollárral keres kevesebbet, mint egy hasonló háttérrel rendelkező férfi - írja a jobs.aol.com.

A kutatás során az alábbi megállapítások születtek a bérszakadékról:

*ahogy öregednek a nők, annál rosszabb lesz a helyzet
*különösen az ázsiai nőket érinti rosszul
*a pénzügyi ágazatokban a legnagyobb a szakadék
*a bónuszok tekintetében is hátrányosan különböztetik meg a nőket

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium szerint látványosan kevesebbet keresnek azok a nők, akik jutalékos rendszerben dolgoznak, valamilyen értékesítési területen. Ezekben az ágazatokban a férfiaknak átlagosan duplaannyi a fizetésük, mint a nőknek.

Például sok olyan terület van, ahol alulreprezentáltak a nők, ilyenek az autókereskedők, vagy a TV-, számítógép-, vagy egyéb kütyük értékesítői. Ezek a termékek jellemzően drágább holmik, így magas a jutalék iránta, de mivel itt főleg férfiak dolgoznak, a nőknek szinte alig van esélyük hasonló összegetek zsebre vágni.

Forrás: hvg.hu

Kik vannak jobb helyzetben?

A lap szerint azok a nők képeznek kivételt, akik hagyományosan "férfiasnak" titulálst szakmában dolgoznak, például IT-szakemberek. Ezekben a körökben is van különbség, de nem olyan nagy arányban, mint máshol. A női programozók példál a 93 százalékát keresik meg férfi munkatársaiknak.

Diszkrimináció

Bárki bármit mond, a nemi alapon való megkülönböztetés még mindig létező jelenség a munkaerőpiacon, és a fizetések tekintetében is. A jobs.aol.com egy 2013 februárjában megtörtént esetre hivatkozik, amikor egy kozmetikumokkal foglalkozó cég hat női értékesítője beperelte a munkaadóját, mondván, kevesebbet kaptak a férfi kollégáiknál, és gyakran a női létükre vonatkozó beszólásokkal sértegették őket.

Többet dolgoznak a férfiak?

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium adatai szerint a férfiak többet dolgoznak a nőknél, legalábbis, ha a munkaórák számát nézzük.

 •  férfi  •  munkahely  •  diszkrimináció  •  bérkülönbség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen