Nagyon keveset keresnek a vendéglátós pályakezdők

szerző: Jobline
2013 április 10.

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat frissdiplomásokat a kereskedelmi és vendéglátóiparban, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók.

A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el - derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján kiállító 26 nagynevű vállalat részvételével végzett kutatásból.

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37 százalék tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29 százalék 6-10 pályakezdőt, 17 százalék 4-5 frissdiplomást, 13 százalék pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

Forrás: AFP / Kazuhiro Nogi

A megkérdezett vállalatok 92 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége (69 százalék) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8 százalék ezt elengedhetetlennek is tartja.

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61 százalék a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22 százalék 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8 százalékánál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9 százaléka jelölt meg.

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen