Kezdi elveszíteni a diploma az értékét?

szerző: Jobline
2013 április 11.

Magasabb a foglalkoztatottsági arány a szakképzéssel rendelkezők között Nagy-Britanniában, mint azoknál, akik diplomával rendelkeznek - mutat rá írásában a telegraph.co.uk.

Egy friss tanulmány szerint a munkáltatók egyre inkább a magasan szakképzett pályázókat preferálják, mint a diplomásokat - számolt be a telegraph.co.uk. A lap írása szerint a szakképzéssel rendelkezők között négy százalékkal magasabb a foglalkoztatottsági arány, mint a diplomások körében, míg az összes más típusú képzéshez képest ez az arány már 15 százalék. Ez a fajta magasabb szintű szakmai képzés magában foglalja a hagyományos oktatást és a szakmai képzést is. 500 munkáltatót kérdeztek meg róluk, és a válaszokból az látszik, az ilyen végzettségűeket 25 százalékkal tartják munkaképesebbeknek.

A tanulmányban  a munkáltatóknak egy 1-10-ig terjedő skálán kellett értékelniük, hogy mennyire alkalmazhatóak a különböző végzettségű emberek. A legmagasabb pontszámot (7,98) a magasabb szintű szakmai képzést vagy okleveles szintű képzést elvégzők kapták, őket követték második helyen a diplomások, 7,58 ponttal. A legalacsonyabb értékelést (5,14) az érettségizettek kapták.

Tavaly egyébként csupán 3700-an jelentkeztek a 2009-ben indított, magasabb szintű szakmai képzési rendszerbe, de a brit kormány abban bízik, ez a szám hamarosan 25 ezerre ugrik majd. A program célja, hogy rádöbbentsék a munkaadókat, egy szakmai képzést elvégzett ember is legalább annyira megállja a helyét a munkaerőpiacon, mint egy diplomás.

Forrás: MTI / Vajda János

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen