Kizáró ok lehet a dohányzás

szerző: Jobline
2013 április 11.

Kevesen vannak még, de egyre inkább nő a számuk azoknak a munkáltatóknak, akik nem szívesen alkalmaznak dohányzó munkaerőt - írja a Wall Street Journal.

Vannak szakértők, akik támogatják ezt a jelenséget, de akadnak olyanok, akik maximálisan ellenzik és etikáltannak tartják az eljárást. Utóbbiak arra hivatkoznak, hogy a dohányzók leginkább a kevésbé iskolázott, szegényebb rétegből kerülnek ki, tehát pont azokat szorítja ki a trend a munkaerőpiacról, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a munkára - írja a Wall Street Journal.

A lap cikkéből kiderül, hogy 10-ből 4 munkáltatónál hátrányba kerül az, aki dohányos. Azt pedig, hogy emiatt elutasíthatnak egy jelentkezőt, már 21 államban engedélyezték, és többen tervezik, hogy a jövőben be fogják vezetni. A Pennsylvaniai Egyetem egészségközpontja például azt jelentette be, idén júliustól nem alkalmaznak olyan munkatársat, aki cigarettázik.

Egyes szakemberek szerint viszont etikátlan az eljárás, hiszen a dohányzás főleg az alulképzett társadalmi rétegekre jellemző, így őket komoly negatív diszkrimináció éri.

Forrás: Fazekas István
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen