Íme az állásbörzék előnyei

szerző: Karrier Plusz 2013
2013 április 18.

Néhány évtizeddel ezelőtt az álláskeresőknek csupán szűkös lehetőségek álltak a rendelkezésükre ahhoz, hogy megtalálják a számukra ideális munkát, kiszűrjék, hogy mely vállalatok és cégek kínálnak nekik megfelelő állásokat. A potenciális munkavállalók precízen karikázgatták a napilapok és más újságok hasábjain található, igencsak szűkszavúan fogalmazott hirdetéseket, majd következett a hosszas telefonálgatás és több tucat önéletrajz postai feladása, a szerencsésebbek pedig esetleg egy-egy ismerős közvetítésével találhatták meg a számukra ideális munkahelyet.

Napjainkban az álláskeresőknek lényegesen több lehetőségük van arra, hogy feltérképezzék a nekik szóló ajánlatokat. A számítógép előtt ülve, pár kattintással akár otthonról is jelentkezhetnek az adott cég portálján keresztül, vagy szemezgethetnek a munkaközvetítő cégek által összegyűjtött ajánlatok közül. Emellett szintén hatalmas segítséget jelenthetnek a különféle közösségi portálok, ahol ugyancsak esély van arra, hogy valaki rábukkanjon egy testhezálló pozícióra. Ám mindezek ellenére manapság közel sem könnyebb megszerezni az adott munkát, sőt! Az üres állásokra jelentkezők létszáma minden eddiginél nagyobb, ami szigorú versenyhelyzetet teremt, miközben a munkaadóknak a kiválasztáskor rengeteg szempontot kell mérlegelniük. Erre a helyzetre fel kell készülni – és ehhez bizony több kell, mint egy jól megírt önéletrajz.

 

Forrás: jobline.hu

Rátermett vagy? Ez sajnos nem mindig elég…

Ha te is kerestél már állást, vagy most is éppen ez a célod, akkor tapasztalhattad, hogy hiába felelsz meg a CV-d alapján minden lehetséges, az ajánlatban szereplő kritériumnak, sok esetben még csak válaszra sem méltatják az elküldött pályázati anyagodat. Miért? Gondolj csak bele, hogy egy vonzó álláshirdetésre akár több százan is jelentkezhetnek, így elég, ha csak egyetlen olyan adat szerepel az önéletrajzodban, ami nem felel meg teljes mértékben az elvárt követelményeknek, vagy egyszerűen csak nem megfelelően értelmezik azt, máris kiesel a potenciális jelöltek sorából. Az is előfordulhat, hogy eljutsz ugyan a személyes interjúig, de megtörténhet veled az, ami bárkivel, hogy éppen rossz napod van, vagy a stressz megakadályoz abban, hogy bebizonyítsd, valóban te vagy az ideális leendő kolléga.

Ezek után biztosan benned is felmerül, hogy milyen jó is lenne, ha az önéletrajzodat te magad nyújthatnád át a kiszemelt cégek munkatársainak, esetleg néhány szót is válthatnál velük, így jobban megismerve a lehetséges munkahelyeket, nem csupán egy pár mondatos leírásból kellene következtetéseket levonnod. A jó hír, hogy erre bizony megvan a lehetőség!

Állásbörze? Ugyan miért jó az nekem?

Egy állásbörzével kapcsolatban az az első gondolatod, hogy ott aztán sok reklámtollat, kulcstartót, szórólapot vagy jobb esetben akár pendrive-ot, bögrét is be lehet szerezni? Ezzel nem vagy egyedül! Sokszor valóban csupán ennyi lehet az eredménye annak, ha eltöltesz néhány órát egy ilyen jellegű rendezvényen. Ám ha valóban felkészülsz, és céltudatosan érkezel, az ajándéktárgyak mellett konkrét állásajánlatot is kaphatsz! Annak érdekében, hogy az álláskeresésed sikeres legyen, nemcsak a felkészültséged számít, hanem az is kiemelten fontos, hogy a számodra leginkább megfelelő rendezvényt látogasd meg! Lényeges, hogy ne csupán a standok között barangolj, hanem olyan programokon is részt vehess, amelyek támogatják a szakmai céljaid elérését: előadások keretein belül, vagy akár játékos formában.

Érvek amellett, hogy miért látogass el egy állásbörzére
1.    Itt találod a legtöbb céget egy helyen
Az állásbörzéken akár száznál is több vállalat jelenhet meg egyetlen helyszínen. Hazánkban a legtöbb céget a HVG Állásbörzén találhatod. A hatalmas választék minden alkalommal lehetőséget ad arra, hogy a rendezvény két napja alatt akár több tucat pozícióra is személyesen jelentkezhessenek az érdeklődők.

2.    Megismerkedhetsz a cégek dolgozóival
A vállalatok munkatársaival folytatott beszélgetéseknek köszönhetően számos olyan információ birtokába juthatsz, ami nem szerezhető meg közvetett módon. Az, hogy milyen érzés az adott cégnél dolgozni, csak egy személyes vélemény meghallgatásával derülhet ki igazán, és így te is könnyebben eldöntheted, hogy beleillenél-e a munkakörnyezetbe.

3.    Rátermettségedet nem csupán az önéletrajzoddal bizonyíthatod
Abból kiindulva, miszerint az önéletrajz nem mindig elég ahhoz, hogy tanúsítsd a cégek számára, hogy valóban te vagy a leginkább megfelelő új kolléga, az állásbörze különösen jó lehetőséget biztosít számodra. Itt a cég képviselőivel társalogva megmutathatod a szakmai felkészültségedet, illetve érdeklődéseddel azt is bizonyíthatod, hogy komolyan elkötelezett vagy az adott pozíció iránt.

 

Forrás: Jobline

4.    Személyes találkozás – játékos aktivitásokkal is!
Vannak olyan állásbörzék, ahol nem csupán állásajánlatok várnak. A HVG Állásbörzén például a  kiállítók nagy része különféle, az adott cég profiljához illeszkedő aktivitásokat is szervez. Ezek a játékok – amelyek egyes cégek esetében gyakran még előszűrők is lehetnek – sokszor jó alkalmat adnak arra is, hogy bizonyítsd a talpraesettségedet és a kreativitásodat. Nem utolsósorban mindezt oldott, felszabadult hangulatban teheted meg, nem egy mindent eldöntő interjús szituációban.

5.    Könnyen megtalálhatod a kifejezetten NEKED szóló állásokat
Egy állásbörzén akár több ezer állásajánlatot is felvonultatnak. Fontos szempont tehát, hogy milyen eszközök állnak az érdeklődők rendelkezésére ahhoz, hogy magabiztosan és gyorsan eligazodjanak közöttük. A HVG Állásbörzén hatalmas segítséget nyújthatnak számodra a színkódolt standok – ezek alapján egyszerűen megtudhatod, hogy mely cégek kínálnak állásokat a szakterületeden. A könnyebb egymásra találás érdekében a rendezvényre történő belépéskor olyan színű mappát kapsz kézhez, amelyről a vállalatok be tudják azonosítani, hogy milyen végzettséggel és szakmai preferenciával rendelkezel – így akár ők is megszólíthatnak a helyszínen!

6.     Különleges szakmai előadások segítségével élen járhatsz a karrierépítésben
Ha a munkakeresés mellett szakmai fejlődésedre is figyelmet fordítanál, olyan állásvásárt érdemes felkeresned, ahol ezzel kapcsolatos előadásokat is meghallgathatsz.   A HVG Állásbörzén  például hasznos információkhoz juthatsz az önéletrajz helyes megírásával, a legmodernebb álláskeresési stratégiákkal és számos egyéb, karrierépítésedet érintő témával kapcsolatban.

7.    A siker érdekében  fel is készülhetsz az állásbörzékre!
Egy állásvásáron történő részvétel ideális közeg a munkakereséshez, főleg abban az esetben, ha felkészülsz rá. A HVG Állásbörze ebben is a segítségedre siet, hiszen a rendezvényt megelőzően sok-sok hasznos tippet és tanácsot olvashatsz az aktuális HVG-lapszám mellékleteként megjelenő, de a rendezvény honlapjáról is letölthető Karrier Iránytűben. Az állásvásár honlapján továbbá számos szakmai cikk és tudnivaló között tallózhatsz, sőt megnézheted az elmúlt börzék előadásairól készült videókat is!

8.    Akár képző intézményekkel is találkozhatsz
Sok esetben az álláskeresés azzal is együtt jár, hogy az embernek új ismeretekkel kell bővítenie a már meglévő tudását. A HVG Állásbörzén arra szintén lehetőséged adódik, hogy ne csak állást keress, hanem ha szükséges, feltérképezhesd a céljaid eléréséhez segítséget nyújtó képzési intézményeket – szakmai vagy nyelvismereti téren egyaránt.

9.    Nem maradhatsz le az ajánlatokról!
Egy-két nap igencsak rövid idő – pláne, ha esetleg több tucat vállalathoz is beadnád a jelentkezésedet. Ám van olyan rendezvény, ahol a részvételedet követően online is folytathatod a jelentkezést az állásokra. A HVG Állásbörze online felületén keresztül jelentkezhetsz az állásokra, ezenkívül az interaktív standokon információkat is gyűjthetsz a vállalatokról.

 

Ujhelyi Anna

A cikk szerzője a Miskolci Egyetem kulturális antropológia szakán szerezte meg alapszakos diplomáját, és idén nyáron végzett a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció mesterképzésében. Egyetemi évei alatt különböző társadalomtudományi kutatásokban, önkéntes és gyakornoki programokban vett részt annak érdekében, hogy az elméleti tudás mellett gyakorlati ismeretekre is szert tegyen, valamint már pályakezdőként szakmai gyakorlatot tudjon felmutatni. Véleménye szerint minden szakterületen van esély az elhelyezkedésre abban az esetben, ha az ember tudatosan és kreatívan építi a jövőjét, megfogalmazza a saját maga számára elérni kívánt célokat, és ennek tudatában például már az egyetemi évek alatt keresi az olyan lehetőségeket, amelyek a felsőoktatás keretei között megszerezhető ismeretek mellett többlettudással ruházhatják fel.
Jelenleg a Frissdiplomás Kft. PR-munkatársaként dolgozik, és mivel ez szakmailag igazi kihívást jelent számára, a jövőjét is ezen a területen képzeli el.

A cikk a Karrier Plusz 2013 kiadványban jelent meg.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen