Miért tud a Mars családosokat foglalkoztatni?

szerző: Jobline
2013 április 22.

A Mars Magyarország a 2013-as CSR Piac kiállításon ismét saját példán keresztül mutatta be a tevékenységét meghatározó alapelvek emberi oldalát, mely a kölcsönösséget jelentő Esély és Harmónia program egységével valósul meg a hétköznapokon. A Mars már harmadik alkalommal vett részt az eseményen, ahol pályázatával ezúttal a munka és magánélet egyensúlyát helyezte középpontba.

A KÖVET által 2009-ben és 2011-ben megrendezett CSR Piac az egyesület egyik legsikeresebb rendezvényének számít, amely nemcsak a jó CSR gyakorlatok bemutatására és a fenntarthatóság népszerűsítésre szolgál, hanem a kiállító vállalatok és a civil szervezetek közötti kapcsolatok ápolásának is a fóruma. A 2013-as év újdonsága, hogy a CSR Piac keretében hirdették ki az Európai Bizottság által létrehozott, és idén először meghirdetett Európai CSR Díj győzteseit. A kiállítás fókusztémája a civil-vállalati együttműködés volt.

A Mars Magyarország már harmadik alkalommal vett részt az eseményen kiállítóként, idei pályázata keretében pedig Esély és Harmónia programját mutatta be, amelyet ezúttal is a vállalat öt alapelvével – minőség, felelősség, kölcsönösség, hatékonyság, szabadság – összhangban valósított meg. A pályázat központi témája a munka és magánélet egyensúlya volt saját példák bemutatásán keresztül, amelyeknek köszönhetően a Mars a Legjobb Munkahely, a Családbarát Munkahely, és a Zöld Iroda címeket is elnyerte. Az Esély és Harmónia program 2008-ban jött létre a munkatársak javaslatainak figyelembevételével, és egy olyan szemléletet tükröz, amely megteremti, és fenntartja az esélyegyenlőséget és a munka–magánélet egyensúlyát. A Mars a rugalmas munkaidő és a megfelelő munkaeszközpark mellett rendszeres egészségügyi szűréseket és sportolási lehetőségeket is biztosít munkatársai számára, akik az összetartó szellemiségnek köszönhetően mára önállóan szerveznek sport- és szabadidős versenyeket.

A vállalat a Jól-Lét Alapítvánnyal 2011-ben kezdett együttműködni azzal a céllal, hogy a családbarát szemléletet stratégiai szintre emelje, és a női munkatársak számára lehetőség nyíljon a munka és a család minél zökkenőmenetesebb összeegyeztetésére. A gyermeket váró és nevelő munkatársak foglalkoztatásának szabályait – törvényben szabályozott keretek híján – a vállalat a munkatársakkal közösen alkotta meg, rendszer szintű folyamatokat kialakítva a korábbi eseti jellegű megoldások helyett. Az együttműködés eredményeként megszületett egy belső, gyermekgondozási távollétre vonatkozó szabályrendszer, vállalásokat és ajánlásokat rögzítve az érintettek számára. A kulcsszó a rugalmasság volt, amelyet emberközpontú szemlélettel valósítottak meg egy alapvetően teljesítmény-központú környezetben. A szülési szabadságon

lévők így nem estek ki a mindennapokból sem szakmai, sem közösségi szinten, lehetőségük nyílt a rugalmas munkavégzésre, javaslattételre és kölcsönös egyeztetésre nemcsak szakmai kérdésekben.
Az Esély és Harmónia programnak köszönhetően a Marsnál ma szinte az összes munkakör 70%-át női munkatársak látják el, a teljes állomány több mint 50%-a családos. A vállalatnál hisznek abban: csak az elégedett, kiegyensúlyozott, stabil és nyugodt magánéleti háttérrel rendelkező munkatárs képes kihozni magából a legjobbat, az eredmények pedig őket igazolják.

munkahely  •  magánélet  •  család  •  CSR  •  Mars
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen