Kiderült: veszélyesek a munkahelyi konyhák

szerző: Jobline
2013 április 26.

Egy friss felmérés szerint a munkahelyi konyhák veszélyesen piszkosak, az ott tanyázó baktériumok akár súlyos betegséget is okozhatnak - írja a penzcentrum.hu.

Kevesen gondolnák, hogy komoly betegségeket kaphatunk el a munkahelyi étkezőben, konyhában - még azokban is, amik tisztának látszanak, és amiket napról-napra takarítanak. Egy felmérésben - amely az Initial Washroom Hygiene nevű, higiéniai minőségbiztosítással foglalkozó brit cég megbízásából készült - az étkezőkben rendkívül gyorsan szaporodnak és nagy számban mutatkoznak ürülékből származó - és komoly emésztőszervi megbetegedéseket okozó - kórokozók, baktériumok. A vizsgálat során 70 irodai konyhából vettek mintákat, különféle munkahelyeken - írja a penzcentrum.hu.

Kiderült, hogy különösen veszélyesnek számítanak a közösen használt edényszárítók, a hűtőszekrények, a mikrohullámú sütők és a teáskannák. A vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos munkahelyi vízforraló fogantyúja negyvenszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy nyilvános WC ajtajának kilincse. Dr. Peter Barratt, a vizsgálatot végző cég egyik vezetője a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a védekezésnek csak egyik eszköze a gyakori takarítás, fontos az is, hogy kézmosó csap, szappan, kézfertőtlenítő, törlőkendő is a dolgozók rendelkezésére álljon. A fertőzések terjedésének megelőzőséhez a leghatékonyabb fegyver a gyakori és alapos kézmosás."


A munkavállalók részére mosdóhelyiséget - amennyiben lehetséges, úgy zuhanyozóhelyiséget - kell biztosítani, ha az általuk végzett tevékenység fajtája vagy egyéb egészségügyi ok ezt szükségessé teszi. Ha mosdóhelyiség kialakítására nincs szükség - mint az irodákban általában -, akkor a munkahely környezetében folyó vizes kézmosási, illetve mosdási lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a higiénés követelmények megtarthatók legyenek, és a kéz szárításához megfelelő eszköz vagy berendezés álljon rendelkezésre. De a munkavállalók részére a munkahelyek közelében elkülönített mellékhelyiségeket is kell biztosítani, elegendő számú WC-vel és kézmosóval, külön a férfiak és külön a nők részére.

munkahely  •  konyha  •  koszos
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen